Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

PogledsaTornika

25. 07. 2018. Čajetina

Autor: Petar Ranković Izvor: Radio Luna

Uskoro se očekuje izdavanje dozvole i nastavak izgradnje zlatiborske gondole

Još uvek nisu stigle sve dozvole za zlatiborsku gondolu, ali, kako navodi direktorka JP Gold Gondola Bojana Božanić, Opština Čajetina je podnela zahtev Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje je nadležno za izdavanje dovola.

-          Verujem da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uskoro izdati dozvolu jer ćemo kompletno dopunjenu dokumentaciju podneti do kraja nedelje i dokazati da smo završili sve neophodne procedure koje se odnose na promenu namene zemljišta u građevinsko, izjavila je za RAM mrežu direktorka JP Gold Gondola Bojana Božanić podsetivši da je izgradnju zlatiborske gondole dugo pratio problem sa izdavanjem građevinskih dozvola od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

foto izvor: Gold Gondolafoto izvor: Gold Gondola

Iz JP Gold Gondola ovog leta očekuju izdavanje dozvole za kompletnu trasu, za izgradnju međustanice i podizanja 36 stubova kako bi se realizovala IV i V faza sprovođenja projekta.

Božanić navodi da su u ovoj fazi izgradnje rešeni svi imovinsko- pravni odnosi na čitavoj trasi i da je dobijena saglasnost korišćenja parcele da bi se postavili stubovi.

-          Međutim, ono što je u ovom trenutku sporno jesu administrativne procedure koje se odvijaju u službi za kapitalne nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu oko pitanja imovine privatizovanog kominata koje nemaju veze sa Opštinom Čajetina niti na njih opština može da utiče.

Opština Čajetina, kao investitor, završila je sa izvođačima radove na početnoj stanici gondole, započete 1. maja na Obudojevici. Urađena je i završena poslednja stanica na vrhu Tornika.

foto izvor: Gold Gondolafoto izvor: Gold Gondola

Božanić navodi da je položen kablovod u dužini od 12 km od trafo stanice na Obudojevici do međustanice kod Ribničkog jezera, gde će se nalaziti buduća trafo stanica koja će električnom energijom stabdevati gondolu snage dva megavata. Božanić kaže da je za kraj jula zakazan sastanak sa izvođačima i nadzornim organom oko radova na postavljanju elektroenergetskog kabla.

Ona je za narednu godinu najavila gradnju upravne zgrade na početnoj stanici na Obudojevici. Osim toga, u saradnji sa JP „Skijališta Srbije“, u pripremi je izmeštanje ski-lifta sidro na skijalištu „Bandera“ na vrhu „Tornika“, na stazi „Zmajevac“, čime će se sprečiti ukrštanje instalacija buduće gondole i tog ski-lifta.

-           Nadamo se da će naredne godine gondola proraditi, rekla je direktorka JP Gold Gondola Bojana Božanić.

Podsetimo, radovi na početnoj stanici panoramske gondole na Zlatiboru su počeli 1. maja ove godine, dok su prvi radovi na izgradnji buduće gondole zvanično počeli na poslednjoj, završnoj stanici na Torniku, nakon što je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture jula 2017. godine izdalo Opštini Čajetina građevinsku dozvolu za tu stanicu.

Kamen temeljac za tu kapitalnu investiciju Opštine Čajetina je svečano postavljen i osveštan 19. avgusta 2015. godine na lokaciji iznad zlatiborskog pijaca. Kao znak protesta protiv, kako su navodili, sporosti državnih organa u izdavanju neophodnih dozvola za gradnju, u februaru i maju prošle godine održane su mobe nazvane Narod gradi gondolu.

Izgradnju panormaske žičare na Zlatiboru finansira opština Čajetina sa 13 miliona evra.

*Tekst je deo projekta Pogled sa Tornika. Projekat sufinansira Opština Čajetina.
Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage