Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

PogledsaTornika

21. 08. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: www.zlatiborpress.rs/Turistička organizacija Zlatibor

Zlatibor slavi 125 godina organizovanog turizma (FOTO)

Svečanom akademijom u hotelu Tornik obeleženo je 125 godina od početka organizovanog turizma na Zlatiboru. Proslavi jubileja prisustvovalo je mnoštvo gostiju koji su imali priliku da vide film o razvoju turizma na zlatnoj planini.

Zlatibor se može pohvaliti podatkom da u turističkim špicevima na njemu boravi i 30.000 posetilaca dnevno. Tokom godine privuče više od 250.000 turista koji ostvare milion noćenja. Domaći gosti i dalje su verni Zlatiboru, a sve više stranaca: Nemaca, Holanđana, Rusa, Čeha, Kineza i drugih, otkrivaju lepote ove planine. Smeštaj se može naći u vilama i vikendicama, hotelima, apartmanima. Zato predstavnici lokalne vlasti imaju razloga da budu ponosni na svojevrsnu pomamu koja u turističkoj sezoni vlada za ovom destinacijom.

Velika je čast i zadovoljstvo biti na čelu jedne male lokalne samouprave kada slavi ovako značajan jubilej, ali i prilika da se zahvalim ljudima koji su učinili da Zlatibor postane ovo što danas jeste. Mi smo u nekoliko zadnjih godina dali skroman doprinos da Zlatibor dostigne svetske turističke standarde, ali to ne bismo mogli bez naših predaka koji su, svako u svojoj epohi, mandatu, dali puno toga. Akademici iz ovog kraja, profesori, doktori, pesnici, sportisti, svi su oni učinili da Zlatibor kao brend bude danas poznat u svetu. Zahvaljujem se svima koji su doprineli da danas, na 125 godina, ubiramo rezultate tog rada, rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Proslavi je prisustvovalo dosta zvanica među kojima i direktorka TO Srbije Marija Labović koja je navela da je Zlatibor veoma važna destinacija za imidž Srbije kada je reč o turizmu.

Zlatibor je svakako jedna od najprioritetnijih turističkih destinacija u Srbiji jer, po broju noćenja koje generiše godišnje, odmah je nakon Beograda, sa preko 60% ostvarenih noćenja kada su domaći turisti u pitanju. Zlatibor, koji je zaista zaokružio svoju ponudu sa sadržajima za savremenog turistu je generalno jako značajan za imidž Srbije kao turističke destinacije u svakom smislu, tako da i ovaj jubilej od 125 godina je važan kako za Zlatibor, tako i za turizam Srbije, rekla je Labović.

Leti je Zlatibor idealan za pripreme sportista, sa kvalitetnim terenima dobrih podloga. Zimi je pogodan za skijanje i uživanje na snegu u velikom ski-centru na Torniku. Šestosedna žičara i veštačko osneživanje čine da boravak na Zlatiboru u hladnim danima bude atraktivniji. Padine Obudojevice sa nekoliko kraćih staza i manjih ski-liftova ulepšavaju jutra i podneva na planini. U centru su i atraktivni Dino i Avantura park.

Direktor TO Zlatibor Vladimir Živanović je obećao da će i u budućnosti osmišljavati nove manifestacije, a da će gosti iznova biti obradovani nekim novim sadržajem, predstavom, događajem.

 - Živim tu, na ovoj destinaciji i gledam iz godine u godinu kako se razvija, napreduje, kako krupnim koracima grabi napred i zasluženo je na vrhu srpskog turizma. Mi iz meseca u mesec, iz godine u godinu, obaramo rekorde po broju posećenosti, obaramo rekorde po broju noćenja, broju posetilaca koji dolaze na Zlatibor i nekako smo navikli da sve naše turiste koji dolaze ovde godinama unazad, obradujemo nekim novim sadržajem, novim uređenim mikrolokalitetom, nekom novom manifestacijom… Tako će biti i u vremenima koja dolaze, obećao je direktor TO Zlatibor, Vladimir Živanović.

Na proslavi nisu izostala i priznanja prvim vizionarima, a neka od njih dodeljena su posthumno. Ljubiša R.Đenić – bibliotekar i kustos, etnolog i hroničar svog zavičaja; dr Đorđe Glišić koji je, između ostalog, osnivač lečilišta Čigota; Panto Mijailović, idejni tvorac i graditelj hotela Palisad neka su od velikih ljudi koji su verovali u potencijal zlatne planine.

Svečanost je ukrasila i izložba Snežane Đenić Svetlopisom kroz prvu vazdušnu banju.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage