Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

PogledsaTornika

25. 07. 2018. Čajetina

Autor: Petar Ranković Izvor: Radio Luna

Nabavkom mašina unapređuju tehničke i poslovne kapacitete

KJP Zlatibor je nabavilo u prethodnom periodu nove mašine i opremu, neophodnu za unapređenje tehničkih i poslovnih kapaciteta javno komunalnog preduzeća. Uskoro se očekuje i izdavanje dozvole i nastavak izgradnje zlatiborske gondole

Zahvaljujući povećanom obimu posla na održavanju javnih površina i izvođenju različitih građevinskih radova, KJP Zlatibor već duže vreme posluje sa dobitkom, izjavila je za RAM mrežu Vera Blagojević iz KJP Zlatibor istakavši da su te ostavrene prihode usmerili ka nabavci mašina i opreme.

-         Nabavljeni su jedan kamion auto-smećar, auto cisterna kojom su osnaženi kapaciteti za pranje ulica i za dovoženje pijaće vode u slučaju nestašica. Zatim, novi valjak, traktor i dve niskonoseće prikolice koje su bile neophodne Službi građevinske operative u letnjem održavanju puteva i ulica, kao i javnih površina. Kada je oprema u pitanju, kupljeno je 68 kontejnera koji su iskorišćeni za zamenu oštećenih kontejnera na Zlatiboru i u Čajetini. U toku je nabavka dve niskonoseće prikolice različite nosivosti, koje će mašine učiniti mobilnijim i samim tim smanjiti vreme potrebno za izvođenje određenih radova, navodi Vera Blagojević.

Za nabavku mašina i opreme je izdvojeno oko 20 miliona dinara, iz budžeta tog javno komunalnog preduzeća i delom kreditnim sredstvima.

KJP Zlatibor u poslednje dve godine rekonstruiše postojeće i izgrađuje makadamske puteve po seoskim mesnim zajednicama.

Vera Blagojević kaže da je prošle godine rekonstruisano blizu 30 km makadamskih puteva, dok je za ovu godinu planiran još veći obim poslovanja.

-         U junu ove godine radili smo popravku makadamskog puta na pojedinim putnim pravcima u MZ Tripkova dok je na Zlatiboru rekonstruisano približno 400 m puta, u Sirogojnu oko 2.5 km, Golovu oko 2.4 km i u nekoliko zaseoka u MZ Mušvete. Tokom jula radove izvodimo u različitim mesnim zajednicama u Jablanici, Rožanstvu, Krivoj Reci, Semegnjevu, Sirogojnu, Branešcima. Posebno se radi ovih dana kada kada su pojačane padavine i zbog bujičnih nanosa koji su oštetili puteve u ovim mesnim zajednicama, navodi Blagojević iz KJP Zlatibor.

Dodaje da je preduzeće nabavilo valjak kako bi se unapredilo kapacitete prilikom sanacije makadamskih puteva.

-         Investicija je koštala 7 800 000 dinara koja je finansirana iz sopstvenih sredstava, kao i za nabavku nosećih prikolica kako bismo uspeli da stignemo do zabačenih seoskih opština, objašnjava Blagojević.

KPJ Zlatibor planira da ove godine uloži u opremu oko 36 miliona dinara iz sopstvenih sredstva i kredita, u težnji da postane samoodrživo. To, kako navode iz KPJ Zlatibor, predstavlja značajna sredstva koja retko koje komunalno preduzeće može da izdvoji.

Podsećamo, kako je na jesen prošle godine rekao zamenik predsednika opštine Čajetina Arsen Đurić, ta lokalna samouprava je 2017. godine uložila blizu 200 miliona dinara u putnu infrastrukturu, odnosno za izgradnju i rekonstrukciju puteva i ulica na području te opštine. Radova je bilo na Zlatiboru, u Čajetini i u svim seoskim mesnim zajednicama.

Uskoro se očekuje izdavanje dozvole i nastavak izgradnje zlatiborske gondole

Još uvek nisu stigle sve dozvole za zlatiborsku gondolu, ali je, kako navodi direktorka JP Gold Gondola Bojana Božanić, Opština Čajetina jpodnela zahtev Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture koje je nadležno za izdavanje dozvola.

-          Verujem da će Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture uskoro izdati dozvolu jer ćemo kompletno dopunjenu dokumentaciju podneti do kraja nedelje i dokazati da smo završili sve neophodne procedure koje se odnose na promenu namene zemljišta u građevinsko, izjavila je za RAM mrežu direktorka JP Gold Gondola Bojana Božanić podsetivši da je izgradnju zlatiborske gondole dugo pratio problem sa izdavanjem građevinskih dozvola od strane Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Iz JP Gold Gondola ovog leta očekuju izdavanje dozvole za kompletnu trasu, za izgradnju međustanice i podizanja 36 stubova kako bi se realizovala IV i V faza sprovođenja projekta.

Božanić navodi da su u ovoj fazi izgradnje rešeni svi imovinsko- pravni odnosi na čitavoj trasi i da je dobijena saglasnost korišćenja parcele da bi se postavili stubovi.

-          Međutim, ono što je u ovom trenutku sporno jesu administrativne procedure koje se odvijaju u službi za kapitalne nepokretnosti u Republičkom geodetskom zavodu oko pitanja imovine privatizovanog kominata koje nemaju veze sa Opštinom Čajetina niti na njih opština može da utiče.

Opština Čajetina, kao investitor, završila je sa izvođačima radove na početnoj stanici gondole, započete 1. maja na Obudojevici. Urađena je i završena poslednja stanica na vrhu Tornika.

Božanić navodi da je položen kablovod u dužini od 12 km od trafo stanice na Obudojevici do međustanice kod Ribničkog jezera, gde će se nalaziti buduća trafo stanica koja će električnom energijom stabdevati gondolu snage dva megavata. Božanić kaže da je za kraj jula zakazan sastanak sa izvođačima i nadzornim organom oko radova na postavljanju elektroenergetskog kabla.

Ona je za narednu godinu najavila gradnju upravne zgrade na početnoj stanici na Obudojevici. Osim toga, u saradnji sa JP „Skijališta Srbije“, u pripremi je izmeštanje ski-lifta sidro na skijalištu „Bandera“ na vrhu „Tornika“, na stazi „Zmajevac“, čime će se sprečiti ukrštanje instalacija buduće gondole i tog ski-lifta.

-           Nadamo se da će naredne godine gondola proraditi, rekla je direktorka JP Gold Gondola Bojana Božanić.

Bojana Božanić o uticaju PP Zlatibor na izgradnju gondole

-          Sama gondola se već delimično nalazi u parku prirode međutim prilikom izrade plana detaljne regulacije za gondolu je već unet nacrt parka prirode sa svojim granicama tako da što se tiče gradnje, postavljanja stanica i funkcionisanja ne bi trebalo da bude nikakvih restrikcija niti ograničenja u vezi sa parkom prirode. Videćemo na koji će se način urediti prostor na međustanici ili na krajnjoj stanici kako bi turisti i posetioci koji se voze gondolom imali zanimljive i atraktivne sadržaje ali ćemo svakako raditi u skladu sa prirodom i zahtevima i pravilima planske dokumentacije, navodi Božanić.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage