Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

PogledsaTornika

12. 06. 2018. Zlatibor

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Sezona trava u toku, niske koncentracije polena na Zlatiboru

Na Zlatiboru najniže vrednosti alergenog polena u poređenju sa drugim mestima u mreži Srbije, pokazuju poslednje objavljeni podaci

Porast alergenog polena trave, bokvice, kiselice, koprive i konoplje se očekuje u narednom periodu na Zlatiboru, prognoze su Agencije za zaštitu životne sredine.

Iz Agencije su saopštili da su na Zlatiboru od 28. maja do 3. juna zabeležene najniže vrednosti alergenog polena u poređenju sa drugim mestima u Srbiji u državnoj mreži za praćenje kvaliteta vazduha, stanja i prognoza aeropolena.

Sem tokom par dana u maju, kada su registrovane srednje koncentracija polena trave, i u prethodnom periodu su na Zlatiboru zabeležene niske koncentracije polena pojedinih biljnih vrsta u vazduhu koje kod izuzetno osetljivih osoba mogu izazvati alergijske reakcije.

Sezona trava počela u maju

Agencija za zaštitu životne sredine je sredinom maja upozorila da postoji mogućnost da porastu koncentracije polena korovskih biljaka i trava koje imaju veliki alergeni potencijal, zbog čega su usledile preporuke da je potrebno uništiti korov i pokositi trave pre intezivne faze cvetanja.

Podsetimo, sezona cvetanja trava traje do jula, a od jula do oktobra na zdravlje pojedinih ljudi može uticati polen korovskih biljaka.

Polenom biljaka je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, ugrožen svaki četvrti stanovnik planete.

Agencija za zaštitu životne sredine od 2013. godine prati koncentracije polena u vazduhu na Zlatiboru, uz pomoć aparata na meteorološkoj stanici. Obrađene podatke analizira evropski sertifikovana osoba. Merenja finansira Opština Čajetina.

U težnji da se pomogne ugroženim ljudima, kako je ranije rečeno, Agencija za zaštitu životne sredine, u sklopu nacionalne mreže monitoringa, prati i meri 24 alergene vrste polena u vazduhu u oko 20 mesta u Srbiji. Koncentracije alergenog polena u vazduhu se mere i na oko pet mernih stanica u Vojvodini.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage