Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

PogledsaTornika

01. 05. 2018. Zlatibor

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Do sredine juna gotova početna stanica, gondola još bez svih građevinskih dozvola(AUDIO)

Betonski radovi na početnoj stanci panoramske gondole počeli nasipanjem betona u temelje stuba.

Do 11. juna bi, prema najavama, trebalo da budu završeni, za 1. maj simbolično započeti, radovi na početnoj stanici panoramske gondole na Zlatiboru.

Opština Čajetina do Vidovdana očekuje neophodne građevinske dozvole za preostale tri faze izgradnje žičare od centra Zlatibora do vrha Tornika, sa međustanicom na Ribničkom jezeru.

Na celoj trasi najavljene devet kilometara duge panoramske žičare, prema rečima direktora JP Gold gondola Zlatibor Bojane Božanić, Opština Čajetina ima rešene imovinsko- pravne odnose.

-         Smatram da ministarstvo koje izdaje građevinsku dozvolu može da uzme u obzir te rešene imovinsko- pravne odnose i da će moći da nam izda sve što je potrebno da bi završili ovu gondolu. Međutim, videćemo da li će određene pravne zavrzlame, koje nemaju veze sa opštinom, već isključivo sa državom, biti prepreka i da završimo gondolu, kaže Božanić.

Do završetka, prema najavama, najduže panoramske gondole na svetu, potrebno je podići ukupno 36 stubova od početne stanice iznad pijaca na Zlatiboru do poslednje, izgrađene stanice na vrhu Tornika.

-         Aktivnosti na izgradnji gondole se neće zaustaviti ni u jednom trenutku, poručuje Božanić i podseća da je cilj Opštine Čajetina da i tom turističkom atrakcijom Zlatibor privuče milion posetilaca godišnje i pohvali se sa deset miliona noćenja turista. To, kako navode, dizanje Zlatibora na svetskoj turističkoj sceni bi, prema najavama, moglo biti ostvareno za oko deset godina, za koliko se očekuje da će se isplatiti investicija Opštine Čajetina, vredna 13 miliona evra.

Sa buduće početne stanice gondole, najznačajnijeg turističkog projekta Čajetine u poslednjih sto godina, predsednik opštine Milan Stamatović je zatražio od republičke vlasti da poštuje Ustav i zakone države i da, kako je naveo, ne sprečava opšti interes, ne odugovlači sprovođenje tog projekta i ne pravi štetu državi Srbiji, građanima Opštine Čajetina, turistima i investitorima.

Istakavši da Opština Čajetina nije protivnik države i da sa njenim institucijama ne želi sukobe, Stamatović je najavio borbu za ostvarivanje prava humorom, satirom i olovkom.

-         Ako nas budu naterali, primorali, sigurno ćemo krenuti u tom pravcu da dođemo u Beograd, da zatražimo građevinsku dozvolu i da uspostavimo narodnu vlast, a ne vlast jednog čoveka i jedne političke partije, naglasio je Stamatović navodeći da je, prema planu, do sada trebalo da budu završeni radovi koji tek počinju.

Gondola, kao projekat od nacionalnog značaja, kako kažu iz Opštine Čajetina, težiće i unapređenju ukupne privredne aktivnosti Zlatiborskog okruga i Zapadne Srbije. Već donosi indirektne prihode opštini Čajetina, govorila je ranije Bojana Božanić, navodeći da je poraslo interesovanje investitora za placeve i gradnju objekata u okolini.

Panoramska gondola, vazdušnom trasom dugom devet kilometara povezaće centar Zlatibora sa ski- centrom Tornik. Imaće 55 kabina marke Sigma sa po deset mesta. Svakog sata do najvišeg vrha Zlatibora, na 1496 metara nadmorske visine, gondolom će, prema najavama, moći da putuje više od 600 ljudi, brzinom šest metara u sekundi. Vožnja će trajati oko 25 minuta.

Najavljena turistička atrakcija na Zlatiboru, ako uskoro dočeka građevinske dozvole, gostima bi mogla biti na raspolaganju od kraja ove godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage