Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pitalismo

31. 08. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Uskoro radovi na osposobljavanju vodozahvata na brani akumulacije(AUDIO)

U nameri da ponovo zahvataju vodu sa različitih dubina, a najbolje iz slojeva jezera na Vrutcima u kojima je prisustvo algi cijanobakterija najmanje.

JKP Vodovod će sanirati vodozahvat na brani akumulacije Vrutci. Za oko dve nedelje će početi radovi na građevini na brani koja omogućava zahvatanje vode iz jezera i njeno propuštanje u cevovod do fabrike vode.

Sa tri različite dubine akumulacije se mogla zahvatati voda, prema prvobitnom projektu. Stanje se promenilo pre oko deset godina, priča za RAM mrežu direktor užičkog JKP Vodovod Duško Ljujić navodeći da su tada drugi i treći vodozahvat oskrnavljeni.

-         Umesto njih je postavljen takozvani topli vodozahvat koji je trebalo da zahvata vodu sa površine jezera i da je propušta Đetinjom do kupališta na plaži da bi voda bila toplija. Topli vodozahvat je radio jednu sezonu, ali se videlo da nema nikakvog efekta na kvalitet i toplotu vode na kupalištu jer se voda sa površine, iako je topla, rashladi dok dođe kanjonom do plaže. Zbog toga nije više korišćen, a ruinirana skalamerija i dalje stoji, objašnjava Ljujić.

Ta skalamerija biće razmontirana, a sve vraćeno u prvobitno projektovano stanje. Biće zamenjena sva oprema, stara blizu 40 godina. Do decembra će se izvoditi radovi kako bi se voda opet mogla zahvatati sa različitih dubina.

-         Istraživanja akumulacije na Vrutcima su pokazala da su cijanobakterije u najvećem delu godine skoncentrisane u određenim slojevima. Sa utvrđivanjem sloja gde ih je najviše, mi možemo te slojeve da izbegavamo i da zahvatamo kvalitetniju i čistiju vodu sa akumulacije koja će se lakše na fabrici preraditi i koja će predstavljati značajno smanjenje rizika po vodosnabdevanje, objašnjava direktor užičkog Vodovoda navodeći da je tokom januara i februara cela akumulacija po dubini opterećena algama, a da njihova pojava na površini jezera znači da ih na dubini nema.

Užički Vodovod, kako navodi Ljujić, znaće u svakom trenutku gde se alge nalaze jer su planirana konstantna ispitivanja vode u akumulaciji. Ovogodišnje analize užičkog Vodovoda, Zavoda za javno zdravlje Užice i Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da su alge i dalje u jezeru prisutne.

-         Projektanti garantuju da će tehnologija na fabrici vode sve to uspešno moći da preradi. S tim što će prerada biti mnogo jednostavnija ako izaberemo najkvalitetniju vodu, dodaje Ljujić navodeći da će tada užički Vodovod, po Zakonu o vodama, biti dužan da čuva vodozahvat i izvorište.

Vodovod će sa 15 miliona dinara finansirati sanaciju vodozahvata na brani akumulacije Vrutci, jednu od neophodnih mera kako bi se Užice vratilo na snabdevanje pijaćom vodom sa Vrutaka.

Povratak na Vrutke, kako navodi Ljujić, biće moguć nakon završetka radova na rekonstrukciji i dogradnji fabrike za preradu vode Petar Antonijević i kompletiranjem projektovane tehnologije. Sredinom decembra bi trebalo da bude gotova druga faza radova na fabrici vode.

-         Sa dobijanjem GAU filtera sa aktivnim ugljem, mi ćemo dobiti jednu od najsavremenijih tehnoloških linija za preradu vode koja postoji trenutno, poručuje Ljujić podsetivši da je prvom fazom fabrika vode na Cerovića brdu dobila ozon i objekte za flokulaciju, koagulaciju i taloženje.

-         Imamo i postojeće peščane filtere koji su sanirani i remontovani, tako da će, pored svega, i aktivni ugalj dati značajnu bezbednost u preradi vode, kaže Duško Ljujić.

Još nije tačno poznato kada će se Užice ponovo snabdevati vodom za piće sa akumulacije Vrutci, ali Vodovod zna da to neće biti učinjeno bez projektanta, Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi.

-         Mi sami kao Vodovod, bez učešća projektanata, ne možemo niti se smemo upuštati u tako nešto. Projektanti su u obavezi, imamo ugovor o projektantskom nadzoru, da budu prisutni prilikom puštanja akumulacije u rad i prilikom probnog rada ispitivanja i podešavanja parametara fabrike, navodi direktor užičkog Vodovoda naglasivši da će pre prelaska na Vrutke biti neophodno i obučavanje radnika kako bi nesmetano mogli da koriste novu tehnologiju za preradu vode sa Vrutaka.

Na Vrutcima su alge, cijanobakterije, uočene krajem 2013. godine.

Tadašnji rezultati biološkog ispitivanja uzorka vode iz jezera su pokazali cvetanje vrste Planktothrix Rubescens, planktonske, slatkovodne vrste. Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut je tada objasnio da cijanobakterije, prisutne u akumulaciji, mogu da luče nekoliko vrsta otrova koji, nakon dugoročne izloženosti, mogu toksično delovati na jetru i nervni sistem i izazvati iritaciju kože i sluzokože.

Rezultati toksikoloških analiza uzoraka pijaće vode iz užičkog vodovoda, analizirani u Institutu za javno zdravlje Srbije i potvrđeni u Laboratoriji Federalnog centra za životnu sredinu Nemačke iz Berlina, pokazali su da su vrednosti mikrocistina-LR, toksina poreklom iz prirode kojeg proizvode cijanobakterije, bile krajem 2013. godine daleko ispod granične vrednosti koju propisuje Svetska zdravstvena organizacija, što je nedavno potvrđeno iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Ipak, pojavom algi i zbog higijenske neispravnosti je zabranjena upotreba vode za piće i predloženo je snabdevanje iz alternativnih izvorišta. Vlada Srbije je obezbedila million evra kako bi Užice 2014. godine prešlo na izvorište Sušičko vrelo koje se i danas koristi za vodosnabdevanje.

Oko 60.000 građana Užica je prethodnih oko 30 godina koristilo za piće vodu sa akumulacije Vrutci, veštačkog jezera dugog oko osam kilometara nastalog pregrađivanjem reke Đetinje uzvodno od Užica.

Komentari (1)

ostavi komentar
pet

31.08.

2018.

anonymousvlade [neregistrovani] u 21:19

vrutci loša voda

samo je podzemna voda zdrava i ima je svugde,samo nema pameti

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage