Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pitalismo

28. 08. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Većom cenom do visoke zone?

Definitivno je premalo ulagano u održavanje, u obnavljanje i sad ulazimo u veliki problem jer će biti potrebno veliko obnavljanje velikog dela vodovodne mreže, priča za RAM mrežu direktor užičkog Vodovoda

Za oko mesec i po dana bi trebalo da bude završen projekat sanacije cevovoda koji vodom snabdeva više zone Užica.

Idejni projekat je urađen i u toku je faza dobijanja lokacijskih uslova i građevinske dozvole za sanaciju cevovoda koji je, prema rečima direktora užičkog JKP Vodovod Duška Ljujića, godinama pravio žestoke probleme zbog pucanja.

-         To je azbest star 40 godina i on, definitivno, mora da se zameni, kaže direktor užičkog Vodovoda.

Do konkretnih radova na sanaciji cevovoda visoke zone, ukupne dužine 4,7 kilometra, biće potrebno obezbediti 160 miliona dinara.

Povećanje cene vode najavljuje Ljujić, u krajnjem slučaju, kako bi se za dve godine obezbedio novac za sanaciju problema čije rešenje donosi značajnu bezbednost u vodosnabdevanju visoke zone grada.

Kako navodi Ljujić, procenat povećanja cene zavisiće od predračunske vrednosti planiranog posla.

U planu je da se koriste nove tehnologije i savremene metode revitalizacije cevovoda jer je, kako je ranije rečeno, klasičan iskop gotovo nemoguć zbog specifičnog terena koji se prostire između Cerovića brda i Kapetanovine.

Provlačenje cevi kroz cevi je tehnološki pouzdano rešenje koje će biti primenjeno tokom sanacije cevovoda visoke zone, ali i u Sevojnu čiji je glavni cevovod u nezavidnom stanju.

-         Imamo ogromne probleme u Sevojnu na cevovodu fi-450, gde imamo gubitke deset litara u sekundi i više, kaže Ljujić.

-         Ogroman je broj sitnih kvarova i sitnih procurivanja koja nisu vidljiva na površini i koja se ne mogu locirati. To je jedna stvar, a druga je što skoro svakih mesec dana imamo težak kvar na tom cevododu, kaže Ljujić navodeći da je mesec dana prošlo od poslednjeg kvara do njegovog saniranja, zbog usaglašavanja sa valjaonicama o terminu otklanjanja kvara.

-         Samim tim se stvaraju ogromni gubici vode i troškovi za Vodovod, dodaje Ljujić. Navodi da je urađen projekat sanacije tog cevovoda koji vodom snabdeva građane i industriju Sevojna.

Kako priča Ljujić, projekat ima građevinsku dozvolu i sve potrebne papire. Nedostaje finansijer, ali postoje obećanja Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture da je sledeće godine moguće dobiti novac za sanaciju cevovoda za koju je potrebno oko 100 miliona dinara.

Vodovodni sistemi ne samo u Užicu nego i u drugim mestima u državi, kako navodi direktor užičkog Vodovoda, u vrlo su lošem stanju.

-         Definitivno je premalo ulagano u održavanje, u obnavljanje i sad ulazimo u veliki problem jer će biti potrebno veliko obnavljanje velikog dela vodovodne mreže, kaže Ljujić podsetivši da se vodovodna mreža u gradu prostire na oko 400 kilometara, dok je kanalizaciona mreža duga 110 kilometara.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

28.08.

2018.

anonymous Vlade Kremić [neregistrovani] u 20:14

Crkveni dani-neradni,plata ide!

Jad i beda,ko god može neka beži odavde,gde je preči Žestival i Licidersko srce od vodovoda ,kanalizacije i dima od kotlarnica!Danas nijednog radnika da završe ovaj nakinđureni trotoar,sve rastureno,narod vozi bebe u kolicama preko neke klimave daske kod Zdravljaka,Državna javna preduzeća ne rade popodne,subotom,nedeljoim,kad je kiša,e sad ,povezao sam,nema ih je jer je važan praznik za žene i decu Velika Gospojina!?,Moraju majstori na selo,na pivo,,Kako primi platu,što ne radi na tu Gospojinu,Sad dolaze:.Sveti mučenik Agatonik,paSv.Jovan Krstitewlj,pa Mala Gospojina,pa Sv.Joakim i Ana,,pa Krstovdan,sve neradni dani,pa ti vidi kad ćemo mi stići Kineze!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage