Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pitalismo

12. 06. 2018. Užice

Autor: J.P./V.B. Izvor: Radio Luna

Lončar: Nema razloga za paniku, imaće više krvi na raspolaganju nego sada(AUDIO)

Reforme transfuzioloških službi sa ciljem da se, kako kaže Lončar, najracionalnije iskoristi svaki gram krvi

Ne postoji mogućnost da Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice zadrži ovlašćenja u oblasti davalaštva, kaže za RAM mrežu ministar zdravlja Zlatibor Lončar navodeći kao razlog potrebu za racionalnijim korišćenjem i maksimalnim iskorišćavanjem krvi u Srbiji.

 

Ministar Lončar građanima najvećeg okruga u Srbiji poručuje da nema razloga za paniku.

-         Sve što im bude neophodno, dobiće u najkraćem mogućem roku, odnosno biće im dostupno više krvi nego sada, poručio ministar Lončar uz navode da to garantuje usvojeni plan reorganizacije transfuzioloških službi.

Podsetimo, uz gradsko rukovodstvo i zdravstvene radnike, dobrovoljni davaoci krvi u Zlatiborskom okrugu su se protivili promenama, uz navode da su štetni po građane okruga i turista zbog mogućih nestašica krvi i uz upozorenja da će reforma uticati na znatno smanjenje broja dobrovoljnih davalaca u okrugu. Ministar im poručuje da će sa njima razgovarati kako bi pronašli rešenje.

-         Osnovni zadatak je da imamo što više davalaca krvi. Ovo će imati mnogo bolji efekat za pacijente i sve one kojima krv treba, kaže ministar Lončar.

Objašnjava da je ljudima data lažna nada da se stvari mogu promeniti. Podseća da je Zakon o transfuzijskoj medicini izglasan bez glasova protiv, a da je na vreme i da ne bi došlo do problema, kako navodi, ljudima objašnjeno šta se dobija reformom transfuzioloških službi.

Podsetimo, načelnik Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice Radmila Smiljanić je nedavno za RAM mrežu rekla da ta transfuziološka služba nije učestvovala u javnoj raspravi o Zakonu o transfuzijskoj medicini jer nije stigao zvaničan poziv na mejl adrese i telefon službe koji, inače, godinama nisu menjani.

Smiljanić je više puta u javnosti apelovala da postoji potreba da krv ostane u regionu, zbog njegove specifičnosti i površine. U Zlatiborskom okrugu, užička transfuziološka služba oko 15 godina samostalno deluje u oblasti davalaštva, što je čini, kako je rečeno, jednom od najboljih u Srbiji.

Komentari (1)

ostavi komentar
uto

12.06.

2018.

anonymous [neregistrovani] u 23:01

Naslov

Gase sve van Beograda i koridora 10, sprovode plan ciscenja Srbije od ljudi, posebno od obrazovanih!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage