Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pitalismo

28. 05. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Knežević: Nismo za promene ni za to da se krv daje za Kragujevac(AUDIO)

DDDK Policajac smatra da će se smanjiti broj davalaca krvi

Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Policajac iz Užica nije saglasno da još neformirana transfuzijska ustanova u Kragujevcu, umesto Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice, od sledeće godine bude ovlašćena za oblast davalaštva u Zlatiborskom okrugu.

-         Smatramo da će broj davalaca opasti do 50 odsto, kaže za RAM mrežu predsednik Društva dobrovoljnih davalaca krvi Policajac Goran Knežević istakavši da su udruženja dobrovoljnih davalaca krvi iz Zlatiborskog okruga  jedinstvena i složna u želji da užička transfuziološka služba zadrži ovlašćenja i ostane u Užicu.

Kako je najavljeno, po jedinice krvi iz Zlatiborskog okruga će dolaziti iz kragujevačkog centra, ali, prema informacijama Kneževića, u slučaju da se akciji odazove oko 50 dobrovoljnih davalaca krvi.

-         U suprotnom, neće dolaziti da vade krv. Kažu, nemaju računa da dođu, navodi Knežević svoja saznanja istakavši da se unapred ne može znati koliko će se članova odazvati akciji.

Deset godina staro Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Policajac iz Užica broji oko 200 članova, pojedini su potpisnici donorskih kartica o zaveštanju organa. Prosečno, tokom godine organizuju tri akcije u Policijskoj upravi u Užicu. Članovi Policajca se redovno odazivaju pozivima užičke transfuziološke službe sa kojom, kako kaže Knežević, imaju dobru višegodišnju saradnju.

Služba za transfuziju krvi pri Zdravstvenom centru Užice bi od sledeće godine, primenom Zakona o transfuzijskoj medicini, mogla da postane banka krvi koja bi prestala sa radom u oblasti davalaštva u kojoj samostalno deluje oko 15 godina.

Prema Zakonu o transfuzijskoj medicini, ovlašćene transfuziološke službe obezbeđivaće potreban broj davalaca krvi u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, pripremaće krv i komponente krvi, sprovodiće kompletna serološka testiranja krvi ili komponenata krvi, kontrolu kvaliteta krvi.

Užice i dalje čeka odgovor države na poslati predlog da Služba za transfziju krvi OB Užice bude i dalje ovlašćena za rad u oblasti davalaštva.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage