Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pitalismo

01. 06. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Uskoro regionalni SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja?

Isti broj SOS telefona u Užicu biće zvanično dostupan i stanovnicima Čajetine, Bajine Bašte i Požege

SOS telefon za žrtve nasilja u porodici će uskoro zvanično biti dostupan i na području Čajetine, Bajine Bašte i Požege.

Ženski centar Užice proširiće uslugu SOS telefona za žrtve nasilja na te tri opštine nakon potpisivanja ugovora sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj, UNDP, od kojih je konkursom taj centar dobio blizu 500.000 dinara kao podršku organizacijama civilnog društva koje pružaju uslugu SOS telefona.

-         Novac koji će Ženski centar Užice dobiti za sedmomesečni rad, do kraja godine, poslužiće da se isproba funkcionisanje modela regionalne usluge, navodi za Radio Lunu koordinatorka i predsednica Upravnog odbora Ženskog centra Užice Radmila Gujaničić.

Da bi usluga regionalnog SOS telefona za žrtve porodičnog nasilja bila održiva, kako priča Radmila Gujaničić, u planu je, da se, nakon analize podataka i izveštaja o radu regionalnog SOS telefona, pregovara sa lokalnim samoupravama Zlatiborskog okruga kako bi se sledeće godine izmenile odluke o socijalnoj zaštiti i predvideo novac u bužetima opština za tu socijalnu uslugu. 

-         Smatramo da ta usluga može regionalno da se pruža i da bi to bilo jeftinije za sve lokalne samouprave. Sa druge strane bi veliki broj građana bio pokriven tom uslugom koja bi se kasnije proširila na vikend, na 24 sata, kako smo se i obavezali Konvencijom Saveta Evrope koja je usvojena  2013. godine, priča Radmila Gujaničić.

Pozivi žrtava porodičnog nasilja iz svih opština Zlatiborskog okruga, najviše iz Bajine Bašte, Priboja i Nove Varoši, upućeni Ženskom centru Užice SOS telefonskom linijom, razlog su što je prošle godine pokrenuta inicijativa za regionalizaciju usluge SOS telefona.

Prema rečima Radmile Gujaničić, neće se menjati broj SOS telefona koji će biti dostupan 12 sati.

Finansiranje SOS telefona

SOS telefon za žrtve porodičnog nasilja postoji u Užicu od 1. avgusta 2015. godine, prema rečima Radmile Gujaničić,  zaslugom Ženske odborničke mreže, Saveta za rodnu ravnopravnost i Ženskog centra Užice.

Uslugu SOS telefona finansira Grad Užice. Milion dinara je ove godine izdvojeno iz gradskog budžeta za uslugu SOS telefona, odnosno, kako navodi Radmila Gujaničić, za honorare tri saradnice na SOS telefonu, propagandni materijal i telefonsku  pretplatu.

-         Zvanično se usluga finansira od 1. marta do 31. decembra, navodi Radmila Gujaničić i ističe da su žene u tom centru početkom godine volontirale. 

-         Zaista je jako veliki problem održati kadrove koje ste obučili i ne možete sa malo sredstava da ljude zadržite na tom poslu, dodaje Radmila Gujaničić. 

Milion dinara je i prošle godine izdvojeno iz budžeta Grada Užica za finansiranje usluge SOS telefona od polovine maja do kraja decembra. Grad Užice je sa 500.000 dinara finansirao pet meseci rada SOS telefona u 2015. godini.

Užice na drugom mestu u Srbiji po broju poziva žrtava porodičnog nasilja?

Više od 1 100 poziva je primio Ženski centar Užice od 2015. godine do sredine maja 2017. godine preko besplatnog SOS telefona 0800 333 445.

-         Bio bi jako veći broj poziva da beležimo i pozive koje dobijamo preko mobilnih telefona, ali to ne može da se uvede u zvaničnu evidenciju zbog provere, ističe Gujaničić.

-         Od početka ove godine je bilo 242 poziva. Imali smo 20 individualnih pravnih razgovora. Pet pokrenutih sudskih postupaka i 19 sati psihološke podrške za četiri osobe, navodi Radmila Gujaničić. Dodaje da je 37 žena prošle godine zatražilo pomoć i, kako navodi, prošlo kroz Ženski centar jednom ili deset puta. Ističe i da su muškarci tražili pomoć zbog nasilja koje su trpeli od strane muških članova porodice. 

Blizu 730 poziva je zabeleženo prošle godine do kraja novembra.

-         Ako uzmemo i one iz 2015. godine, u prošloj godini je bilo oko hiljadu poziva i to znači da smo drugi u Srbiji po broju poziva, naglašava Radmila Gujaničić i dodaje da je na prvom mestu Beograd sa oko 1 500 poziva na SOS telefon.  

Povećan broj prijavljenog nasilja ne mora da znači da je povećano prisustvo nasilja u odnosu na prethodne godine, nego, kako tvrdi Radmila Gujaničić, može da se konstatuje da raste broj prijava zbog povećane svesti javnosti o tom problemu i zbog ohrabrivanja osoba da se javljaju.

Statistika

Policija je u prva četiri meseca ove godine podnela 41 krivičnu prijavu za krivično delo nasilje u porodici, za koje je osumnjičeno 35 osoba. Podneto je i osam prekršajnih prijava za prekršaje iz Zakona o javnom redu.

Prema podacima koje je Radio Luna dobila od Policijske uprave Užice, ukupno 118 krivičnih dela nasilja u porodici, za koja je osumnjičeno 118 osoba, evidentirano je na području Policijske uprave u Užicu u periodu od januara do decembra 2016. godine. Od toga, u Užicu 56, Požegi  27, Bajinoj Bašti 22, Arilju 19, Čajetini 11 i u Kosjeriću četiri. Prekršajne prijave podnete su protiv 46 osoba za 46 prekršaja iz Zakona o javnom redu.

Podaci Policijske uprave Užice pokazuju da je 2015. godine, na teritoriji koju pokriva PU Užice, zabeleženo ukupno 377 prijava o  slučajevima nasilja u porodici, od tog broja 68 prijava je sa područja Užica.

Ukupno 129 krivičnih prijava za krivično delo nasilje u porodici je podneto protiv 132 osobe tokom 2015. godine na teritoriji Policijske uprave Užice. Krivične prijave su podnete protiv 121 muškarca i 11 žena. Policijska uprava Užice je 2015. godine podnela ukupno 130 prekršajnih prijava protiv 112 lica zbog prekršaja pojedinih članova tadašnjeg Zakona o javnom redu i miru.

U Zlatiborskom okrugu jedna sigurna kuća za smeštaj osam žrtava porodičnog nasilja?

Blizu 600 potpisa za izgradnju sigurne kuće u Užicu je prikupio Ženski centar Užice počevši od 8. marta u nameri da se, kako kaže Radmila Gujaničić, animira javnost i ukaže na važnost teme.

Sigurna kuća za žrtve porodičnog nasilja postoji u Priboju i ima osam ležajeva.

-         Zlatiborskom okrugu nedostaje 23 ležaja u sigurnoj kući, prema Konvenciji Saveta Evrope po kojoj bi na 10. 000 stanovnika trebalo da postoji jedan ležaj u sigurnoj kući, objašnjava Radmila Gujaničić.

Ona navodi da je za žrtve porodičnog nasilja u Priboju, smeštaj u sigurnoj kući besplatan, odnosno da tu uslugu finansira lokalna samouprava. Ukoliko je smeštaj u toj sigurnoj kući potreban žrtvi nasilja iz drugih opština Zlatiborskog okruga, prema rečima predsednice Upravnog odbora i koordinatorke Ženskog centra Užice Radmile Gujaničić, neophodno je da Centar za socijalni rad priloži nalog i pribavi saglasnost lokalne samouprave koja bi trebalo da plati smeštaj. Gujaničić kaže da je bilo slučajeva, poput Kosjerića, da se iznajmi stan za žrtve nasilja i da lokalna samouprava izdvaja sredstva za te namene. 

Novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici počinje da se primenjuje od danas, a usvojen je pre šest meseci u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Prema novom zakonu, kako pišu mediji, policija će imati mogućnost da udalji nasilnika iz stana u kome živi sa svojom žrtvom i zabrani mu da joj prilazi i sa njom komunicira, ukoliko proceni da postoji rizik da nasilje eskalira i da dođe do izvršenja krivičnog dela. Mera udaljenja će biti primenjena prema nasilniku bez obzira da li je on vlasnik stana ili sa žrtvom živi u iznajmljenom stanu. Ukoliko sa žrtvom ne živi, biće mu izrečena mera zabrane prilaska i komuniciranja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage