Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pitalismo

04. 05. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić/ anketa: Dušan Ranković i Vladan Karapandžić Izvor: Radio Luna

Za održavanje čistoće javnih površina šest miliona manje (AUDIO - VIDEO)

Gradska čistoća planira tokom proleća da očisti od rizle i opere oko 250 ulica i javnih površina u Užicu, Sevojnu i na Beloj zemlji.

JKP Bioktoš dobiće iz gradskog budžeta šest miliona dinara manje nego prošle godine za održavanje čistoće javnih površina. Zbog toga će, kako nam je saopšteno iz užičke Čistoće, ovogodišnji obim, intenzitet i vrednost ručnog čišćenja javnih površina biti znatno niži nego prošle godine, dok će minimalno porasti obim mašinskog čišćenja.

Od RJ Čistoća JKP Bioktoš saznajemo da program takozvanog prolećnog pranja ulica predviđa čišćenje od rizle i pranje oko 250 ulica i javnih površina u Užicu, Sevojnu i na Beloj zemlji.

Jednom godišnje se opere oko 110 ulica na području grada, u okviru takozvanog prolećnog pranja.

Blizu 140 ulica, ukupne površine veće od 477.400 metara kvadratnih, obuhvaćeno je ovogodišnjim programom redovnog pranja. Od tih 139 ulica, 17 ulica i javnih površina, pretežno u užem gradskom jezgru, pere se dva puta sedmično, 117 ulica sa šireg područja grada jednom sedmično, dok se pet ulica na periferiji Užica pere jednom mesečno.

-          Ovogodišnji fizički obim ulica predviđenih za pranje iznosi 17.942.940 metara kvadratnih, dok je u 2016. godini ukupno oprano 14.608.794 metara kvadratnih. Ukupan broj ulica, kao i njihova površina predviđena za pranje, ista je kao i prethodne godine, navodi u pisanoj formi rukovodilac RJ Čistoća Zoran Živković.

Poput prošle, i ove godine će ukupno 62 javne površine u gradu biti ručno očišćene. To su, pretežno, javne površine u užem delu grada i u Sevojnu, ukupnog obima oko 210.960 metara kvadratnih. Mašinskim čišćenjem biće obuhvaćeno 35 ulica, ukupne površine blizu 95.190 kvadratnih metara. 

U zavisnosti od površine ulice, radnici JKP Bioktoš tokom jedne smene jednom cisternom operu od sedam do 11 ulica.

Između 25.000 i 30.000 kvadratnih metara operu i očiste u dnevnoj smeni koja počinje u šest sati i 30 minuta i završava se u 14 časova i 30 minuta. Noću, od 22 sata do šest časova, jedna grupa radnika cisternom može oprati između 45.000 i 50.000 kvadratnih metara, zbog manjeg intenziteta saobraćaja.

-         U dnevnoj smeni se peru uglavnom ulice u širem delu Užica i Sevojno, a u noćnoj smeni ulice u užem delu ta dva mesta, kao i u nekoliko većih, prometnijih ulica, gde bi zbog saobraćaja pranje u dnevnoj smeni bilo znatno otežano, objašnjavaju iz RJ Čistoća JKP Bioktoš.

Na pitanje zbog čega se gradske ulice peru u tim periodima, za Radio Lunu iz Čistoće odgovaraju da je višegodišnje iskustvo pokazalo da je to najpovoljnije vreme za čišćenje. 

Zamerki građana što se njihove ulice ne peru češće, bilo je i prošle godine, ali, kako kažu iz Čistoće, ne u velikom broju.

-         Postoje opravdane primedbe kad su u pitanju neke malo veće i prometnije ulice, kao što su Vrela, Isidore Sekulić, kao i produžetak pranja ulica Radničkog bataljona, Heroja Luna, M. Obrenovića i dr, navode iz RJ Čistoće JKP Bioktoš i dodaju da su primedbe građana pre četiri godine uzrokovale da se pet ulica uvrsti u redovan program pranja, jednom mesečno.

JKP Bioktoš i Gradska uprava za infrastrukturu i razvoj su krajem januara potpisali godišnji ugovor po kojem 54. miliona dinara iznosi ugovorena vrednost radova, predviđena ovogodišnjim Programom održavanja čistoće javnih površina. Za približno iste poslove je ugovorom 2016. godine bilo opredeljeno 60 miliona dinara.

-         Drastično su u odnosu na 2013. godinu smanjenja sredstva namenjena održavanju čistoće javnih površina na godišnjem nivou, ističu iz Čistoće podsetivši da se jednom desilo da sprovedene aktivnosti budu veće od planiranog godišnjim programom, zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena rebalansom budžeta.

Zbog nedostatka sredstava u budžetu grada, kažu da ne treba očekivati povećanje inteziteta pranja i broja ulica koje bi bile uvedene u program čišćenja.

Komentari (2)

ostavi komentar
čet

04.05.

2017.

Zelenko [neregistrovani] u 15:09

Kabasti otpad

Odvoza kabastog otpada u Sevojnu mesecima nema?Jeste prikupljanje rizle u toku, ali bar jedan je valjda moguce izvrsiti ciscenje!SRAMOTA!!!

Odgovori
čet

04.05.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 12:05

trava,šiblje

Da li je planom predviđeno uređenje zelenih površina , košenje trave , potkresivanje šiblja ? Npr. početak ulice Rosulje ;ulica prema B.Groblju ,.. ?

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage