Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pitalismo

11. 03. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Građani u patroli, Grad u kontroli: Sistem 48 uskoro u Užicu!(VIDEO)

Smeta vam prljavština ili smeće razbacano po ulici? Želite da brzo proradi ulična rasveta, da znate kada će biti zakrpljene rupe na putu ili da prijavite da je pukla cev? Sistem 48 bi mogao da omogući brže rešavanje problema..

U Užicu bi ove ili početkom naredne godine trebalo da zaživi Sistem 48.

Uspostavljanjem sistema, građani Užica imaće mogućnost da u svakom trenutku, telefonskim pozivom, slanjem fotografije, mejla ili poruke, prijave problem i smetnju iz svog okruženja i u roku od 48 sati dobiće odgovor od nadležnih javnih preduzeća i gradskih uprava o statusu rešavanja problema koji su prijavili.

-         Sistem će biti instaliran na internet portalu u okviru gradske uprave. Imaćemo mini kol centar koji će primati sve te pozive, prosleđivati ih određenim javnim preduzećima i organima. Tako ćemo u svakom momentu moći da znamo kakve probleme imamo, a sa druge strane ćemo moći da očekujemo i vršimo pritisak na javna preduzeća da taj problem što pre otklone, istakao je za Radio Lunu predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović naglasivši da će sistem omogućiti lokalnoj samoupravi uvid i na koji način, kojim kvalitetom i u kom roku će prijavljeni problemi biti otklonjeni.

-         Sistem 48 uključiće građane u rešavanje problema i omogućiti kontrolu rada javnih preduzeća, inspekcijskih službi, istakao je Mitrović. 

 On je gostujući na Radio Luni istakao da će nadležni biti u obavezi da građanima odgovore na poslate zahteve i prijave, naglasivši da je to do sada bilo prepušteno slučaju i da, kako navodi, u ovom trenutku ne postoji povratna informacija da li je rešen problem koji su građani prijavili javnim preduzećima ili gradskoj upravi. 

Predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović je dodao da sistem 48 predstavlja samo jedan segment nastojanja gradske vlasti da uvede red i poboljša kvalitet pružanja usluga javnog sektora i gradskih uprava.

 

Sistem 48 sati u Priboju: Rešeno 90 odsto zahteva

Opština Priboj je marta 2014. godine uvela sistem 48 sati kao posrednika u kruženju informacija između građana i nadležnih institucija.

Kako su za Radio Lunu naveli administratori, od uspostavljanja Sistema 48 sati je rešeno 90 odsto postavljenih pitanja i zahteva, dok su ostali prijavljeni problemi u fazi rešavanja. Stanovnici Priboja su od početka 2017. godine poslali 83 pitanja, a rešeno je 95 odsto poslatih zahteva.

-         Najčešći problemi za koje nam se građani obraćaju su komunalni problemi, problemi rasvete, problemi koji zahtevaju intervencije opštinskih i republičkih inspekcija, pitanja vezana za uslužni centar i matičnu službu, infrastrukturni problemi, vodosnadbevanje, naveli su za Radio Lunu administratori pribojskog Sistema 48 sati. 

Oni navode da im se građani najčešće obraćaju telefonom, ali i da ukazuju na problem i slanjem  SMS-a, elektronskom poštom, preko sajta opštine i Fejsbuk stranice. Lakše prijavljivanje problema i zahteva iz nadležnosti opštinske uprave je omogućeno i Android aplikacijom Opštine Priboj koja je povezana sa portalom Sistema 48 sati.

Komentari (5)

ostavi komentar
pon

13.03.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 09:17

dobra ideja

Ne znam da li je predviđeno , ali bi trebalo ostaviti mogućnost prijave problema i preko Android aplikacije i Tvitera

Odgovori
sub

11.03.

2017.

anonymous nezadovoljan [neregistrovani] u 22:12

plaćam parking

ukraden poklopac na zvaničnom parkingu,Ja prijavio komunalnoj policiji,Zamenjeno tačno posle dve godine,a u Valjevu isti slučaj rešen za 15 minuta,Pa Vi vidite ko Vam sedi u Gradskoj upravi

Odgovori
sub

11.03.

2017.

anonymousV.Kremić bivši šef održ u Valjaonici [neregistrovani] u 21:54

Ne volim fušeraj

G- Mitroviću,na zvaničnom parkingu za koji se plaća do zida bloka Lipa lopovi(koje policija ne juri) odneli su poklopac šahta,tuda đaci prolaze,može neko da slomi nogu,a kola ne mogu da se parkiraju(unapred plaćen parking)Ja sam prijavio komunalnoj policiji i vodovodu koji kaže"da nije nadležan ",Tačno POSLE DVE GODINE je zamenjen poklopac koji ima u "Drini" da se kupi vrlo jefino.hteo sam sam da kupim.Isti takav slučaj u Valjevu je rešen ZA 15 Minuta,pa vi vidite ko vam tamo radi i kakav je fušeraj,Na sajtu Grada ima rubrika : Pitajte Gradonačelnika,Nikad I nikad nisam dobio odgovor,Prvo to je stvar učtivosti,ili bahatosti i bagatelisanje građana po principu:"Ko te šiša...",Pa valjda smo mi radom u nekadašnjem gigantu sve ovo stvorili,a sada nas bagatelišu Gradom moraju da upravljaju mudri domaćini,a ne stranački fićfirići ili vodje navijača!

Odgovori
sub

11.03.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 20:19

...

Ideja nije sustinski losa ali sta je posao gradske vlasti , mesnih zajednica i da komunalne policije...Oni su valjda placeni da nekad prosetaju gradom i da sami u razgovoru sa gradjanima bar nesto rese...Samo da se ne pretvori u nova partijska zaposljavanja i ovako glomazne uprave ... Priboj nije bas neki primer o cistoci grada ...

Odgovori
sub

11.03.

2017.

Vesna [neregistrovani] u 20:08

BRAVO

Za pohvalu, ako bude ovako kako je predsednik najavio

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage