Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Pitalismo

08. 03. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Odeljenja za talentovane i u Užičkoj gimnaziji

Od naredne školske godine u Užičkoj gimnaziji se otvara odeljenje talentovanih učenika računarske gimnazije i specijalno matematičko odeljenje sedmog razreda osnovne škole. U odeljenjima će biti do 20 učenika.

Užička gimnazija će od školske 2017/18. godine otvoriti odeljenje za obdarene učenike u računarskoj gimnaziji i upisati do 20 talentovanih učenika u to odeljenje, saznaje Radio Luna od Školske uprave Užice.

Direktor Užičke gimnazije Vukadin Simović je potvrdio za Radio Lunu da će ta srednja škola od septembra otvoriti računarsko odeljenje.

-         U novijoj postavci obrazovanja Srbije, to će biti prvi put da upisujemo uopšte odeljenje za talentovane, kazao nam je Simović.

Istakao je da će biti obezbeđena kvalitetnija nastava zbog malog broja đaka u odeljenju.

Užička gimnazija raspolaže sa dva računarska kabineta. Prema rečima Simovića, do septembra će biti spremna i dva manja računarska kabineta koja su trenutno u pripremi.

Đaci 8. razreda rešavaće zadatke iz matematike na prijemnom ispitu koji će biti polovinom maja i isti na nivou cele Srbije. Osim tog vanrednog prijemnog ispita za računarsko odeljenje, biće u obavezi da polažu i malu maturu.  

-         Privredna komora u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je videla da je na nivou Srbije potrebna podrška za taj smer jer smatraju da je budućnost u informacionim tehnologijama i da deca koja su vodeća u gimnaziji i koja posle završe fakultete informacionih tehnologija, lako dolaze do posla, objasnio je Simović za Radio Lunu naglasivši da će tržište ubuduće umnogome određivati način upisa u gimnazije i srednje stručne škole.

Poput prethodnih, i školske 2017/18. godine u gimnaziji će biti sedam odeljenja, ovaj put tri društveno- jezičkog smera, tri prirodno- matematička i jedno odeljenje za talentovane učenike računarske gimnazije.

I sedmaci će u gimnaziji izučavati prirodne nauke

Od školske 2017/18. godine u Užičkoj gimnaziji se otvara i specijalno matematičko odeljenje sedmog razreda osnovne škole. U odeljenju će biti najviše 20 učenika, talentovanih matematičara.

-         Kvalitet rada biće na njihovoj strani i imaće veće mogućnosti da dođu do saznanja od profesora jer će ih biti 20 u odeljenju, po deset u blok nastavi. Oni posle osnovne škole gimnazije mogu da upišu srednju školu koju hoće, ali iz iskustva gimnazija u Beogradu i Novom Sadu, koje već deset godina imaju to odeljenje, vidimo da su to vodeći đaci u matematičkm odeljenjima standardnih gimnazija, naglasio je direktor Užičke gimnazije Vukadin Simović za Radio Lunu 

Nastavu u Užičkoj gimnaziji trenutno pohađa 820 učenika koji su raspoređeni u 28 odeljenja u sve četiri godine.

Komentari (2)

ostavi komentar
pet

10.03.

2017.

anonymousinž Vlade jaka struja [neregistrovani] u 01:14

naučnik se rađa

ne treba decu zatrpati sa naukom i igra je važna u odrastanju,da ima detinjstvo bezbrižnu,Čak ni Nikola Tesla nije diplomirao na Velikoj tehn.Školi u Gracu,pa ipak mu je za vreme šetnje u parku u Bidimpešzi kao iz neba sinula ideja o obrtnom magnetnom polju,osnovi asinhronog motora,bez koga bi mi sada crkli klempajući na 21 sprat "Lepe Brene" bez lifta

Odgovori
pet

10.03.

2017.

anonymous vklade [neregistrovani] u 01:01

učiti

Odlično za moju unuku"sedmakinju"

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage