Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazujseiodmahzaposli

08. 11. 2017.

Autor: Radio Luna Izvor: Beta/Tanjug

Usvojen Zakon o dualnom obrazovanju

Zakon o dualnom obrazovanju bi, prema procenama Ministarstva prosvete, trebalo da omogući efikasnije obrazovanje, kao i zapošljavanje mladih odmah posle srednje škole.

Skupština Srbije je usvojila četiri zakona iz oblasti obrazovanja, među kojima je i Zakon o dualnom obrazovanju koje će se sprovoditi u sistemu srednjeg stručnog obrazovanja, kroz teorijsku nastavu i kroz rad kod poslodavca. 

Poslanici su usvojili Zakon o dualnom obrazovanju, koji, kako resorno ministarstvo saopštava, donosi unapređenje dela srednjeg stručnog obrazovanja u pogledu sticanja kvaliteta dela kompetencija koje su usklađene sa standardima savremenog tehničko-tehnološkog razvoja 21. veka.

Novousvojenim zakonom se uređuje sistem među zainteresovanim stranama, sa jedinstvenim ciljem da mladim ljudima omogući kvalitet znanja koji se stiče na dva mesta – teorijska znanja u školama i praktična znanja u realnom radnom okruženju u kompanijama koje prate tehničko-tehnološki razvoj.

-         Sistem kontrole nad sticanjem znanja kroz ovaj zakon osnažen je u sadejstvu dva sistema. U procesu učenja i evaluacije učestvuju nastavnik praktične nastave (koordinator učenja kroz rad) i licencirani instruktor iz kompanije (sa položenim didaktičko-pedagoškim veštinama) koji zajedno realizuju, prate i procenjuju učeničko postignuće, objašnjeno je u saopštenju Ministarstva prosvete.

Tim zakonom učenik nije u radnom odnosu već u procesu sticanja dela kompetencija koje se odnose na učenje kroz rad, a deo su propisanog nastavnog plana i programa.

-         Na ovaj način učenici stiču i veštinu upravljanja znanjima. Učenje kroz rad ne predstavlja za učenike 'proste manuelne zadatke', već programiranje, projektovanje i rukovođenje 'pametnim mašinama', koje su deo savremenih modernih proizvodnih procesa u kompanijama, saopštilo je Ministarstvo prosvete. Dodaju da je za učenike u srednjim stručnim školama posebno bitno karijerno vođenje i savetovanje kome se posebno mesto daje u tom zakonu.

Učenici kroz ovaj zakon stiču kompetencije na učenju kroz rad koje su neophodne da bi nakon srednjeg stručnog obrazovanja postali stručnjaci i da bi im bilo omogućeno da steknu znanja usklađena sa savremenim tehnološkim razvojem koja mogu da sagledaju u kompanijama.

-         Dostignutim kvalitetom kompetencija koji je usklađen sa savremenim tehničko-tehnološkim razvojem, mladi postaju zapošljivi odmah nakon formalnog obrazovanja i na taj način smanjujemo stopu nezaposlenosti madih do 25 godina. Takođe, dualnim obrazovanjem mladima se omogućava i prolaznost ka višim nivoima obrazovanja, ukazuje se u saopštenju.

Ministarstvo vrši nadzor nad poverenim poslovima Privrednoj komori Srbije koji se odnosi na sticanje kompetencija u kompanijama i nad celokupnim Zakonom kojim se, kako je saopšteno nakon usvajanja, doprinosi rešavanju problema nedostatka kadrova u kompanijama i zaustavljanje odliva sredstava u neformalno obrazovanje koje je u prethodnom periodu srpsku privredu koštalo 3,5 miliona evra.

Na skupštinskoj sednici su usvojene i izmene Zakona o predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju i vaspitanju, koje su predložene radi usklađivanja sa nedavno usvojenim sistemskim Zakonom o sistemu obrazovanja i vaspitanja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage