Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazujseiodmahzaposli

23. 11. 2017. Beograd

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug/RTV/NALED

NALED: Želimo da preokrenemo trend gašenja malih firmi

Poslednjih deset godina za gotovo trećinu opao prosečan broj novoosnovanih preduzetničkih radnji, sa 45.500 na 33.000 godišnje. Problem nedostatka povoljnih novčanih sredstava, podsticaja i olakšica navedeno na skupu kao ključno pitanje za preduzetnike u Srbiji

Novoosnovane IT firme su najveći generatori zapošljavanja u svetu, a statistika razvijenih zemalja pokazuje da one kompanije koje opstanu u prvih pet godina povećaju broj zaposlenih i do 60 odsto, čulo se na međunarodnom skupu o inovacijama i preduzetništvu koji je okupio predstavnike pet zemalja grupe MIKTA, u kojoj su Meksiko, Indonezija, Koreja, Turska i Australija, i NALEDA-a. Da bi start-ap kompanije bile generator zapošljavanja u Srbiji, kako je poručeno sa skupa, neophodna je još jača podrška države, pre svega u rešavanju problema parafiskalnih nameta.

Insistiramo i na reformi sistema neporeskih nameta, koja je započeta 2012. godine, ukidanjem firmarine i još 137 taksi i naknada. Nakon toga NALED ih je prebrojao još 384 od čega su 247 parafiskalni, rekao je na skupu predsednik Izvršnog odbora NALED-a Dejan Đokić objasnivši da bi reforma podrazumevala uvođenje javnog registra svih taksi i naknada. Taj registar bi, kako ocenjuje Đokić, uz registar  procedura, bio važan izvor informacija start-ap firmama pri kreiranju biznis plana.

Đokić kaže da je u poslednjih deset godina za trećinu opao broj preduzetnika u Srbiji koji godišnje pokrenu posao.

-         U Srbiji je 2006. godine broj osnovanih preduzetničkih radnji bio dvostruko veći od broja ugašenih, a odnos osnovanih i ugašenih firmi deset naprema jedan. Deset godina kasnije osnovano je 33.615 radnji, a ugašeno 22.270 ili čak 66 odsto, naveo je Dejan Đokić.

Pristup finansiranju je ključno pitanje za preduzetnike u Srbiji, čulo se na skupu na kojem su podsetili da je 80 odsto privrednika, ispitanih u istraživanju NALED-a, ukazalo na problem nedostatka povoljnih sredstava, podsticaja i olakšica.

-         Jednako velike prepreke jesu i visoko poresko opterećenje rada i to demotiviše preduzetnike ili ih guraju ka radu u sivoj zoni, istakao je Đokić na međunarodnom skupu tokom kojeg su izneti podaci da je, na primer, jednoj IT firmi u prvoj godini rada potrebno više od 450.000 dinara za poreske obaveze koje dostižu do 44 odsto ukupnih prihoda, dok je u Nemačkoj to upola manje.

Direktor Start-ap alijanse Koreje Lim Jung Vok je istakao značaj razvoja preduzetničke kulture, podsticajne regulative, uključivanja iskusnih preduzetnika kao mentora početnicima, a posebno, kako je rekao, značaj lakšeg pristupa novcu za ulaganje jer je, kako je ocenio, malo ko spreman na rizik finansiranja start-apa.

-         Neophodno je da država pokrene program finansijske podrške start-up firmama u ranoj fazi kao što je to uradila Koreja, koja sada ima i Ministarstvo za mala i srednja preduzeća i start-ap. Potrebno je i da obezbedi da lokalni inkubatori, akceleratori i venture capital fondovi kojih je sve više, finansiraju dalji razvoj. Na uloženih 120 miliona dolara dosad smo dobili više od 300 uspešnih start-ap kompanija, naglasio je Lim na skupu.

Softverska industrija Srbije, kako je na skupu naveo Rajnhard Šol iz Međunarodne telekomunikacione unije, poznata je po inovacijama.

-         Čak 6.000 ljudi je zaposleno u 2.000 kompanija i taj broj stalno raste, ali je potrebno da povećate i broj diplomiranih IT stručnjaka jer je globalna potražnja za visokoobrazovanim kadrovima za kompjuterske nauke veća od ponude, poručio je Rajnhard Šol sa skupa koji je održan u Beogradu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage