Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazujseiodmahzaposli

03. 11. 2017. Novi Pazar/Sjenica/Tutin

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/Tanjug

Žene zainteresovane za obuku iz programiranja

Počela obuka iz programiranja za 30, umesto prvobitno planiranih 20, žena iz Novog Pazara, Sjenice, Tutina i Raške

Umesto planiranih 20, zbog velikog interesovanja, 30 žena, kako prenosi Tanjug,  biće obučeno iz programiranja u sklopu programa IT je i za žene koji sprovodi udruženje Svetionik.

Među polaznicima obuke je 18 žena iz Novog Pazara i po četiri žene iz Sjenice, Tutina i Raške.

Državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je danas pozdravila početak obuke iz programiranja za žene u Novom Pazaru koja se sprovodi u okviru projekta podrške Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

-         Prekvalifikacija žena u IT osim što doprinosi podizanju kadrova i razvoju IT industrije, za cilj ima i društveno i ekonomsko osnaživanje žena, koje su, uprkos predrasudama, vrlo uspešne u ovoj oblasti, rekla je Matić koja je prisustvovala danas početku obuke. 

Intezivna obuka traje tri meseca tokom kojih će polaznice imati priliku da savladaju osnove programiranja i steknu veštine za dalje usavršavanje u oblasti informacionih tehnologija.

Polaznice potom dobijaju sertifikat o završenoj obuci iz oblasti programiranja od strane Udruženja Svetionik i Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Republike Srbije.

Iz Svetionika podsećaju da se tržište IT-a svakim danom proširuje i da je potražnja za IT stručnjacima sve veća.

-         IT sektor nudi pregršt mogućnosti za zapošljavanje i stvaranje novih i kreativnih radnih mesta, navode se na sajtu udruženja Svetionik.

Projekat nazvan IT je i za žene je jedan od devet odobrenih na Javnom konkursu za dodelu sredstava programima u oblasti razvoja informacionog društva 2017, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, na temu podizanja nivoa digitalne pismenosti i digitalnih kompetencija - prekvalifikacija i dokvalifikacija žena u oblasti IKT.

Za sledeću godinu je planiran još jedan ciklus obuka.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage