Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Obrazujseiodmahzaposli

13. 06. 2017. Zlatiborski okrug

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Počinje raspust, ali i testiranje osmaka

Osnovcima danas poslednji dan u ovoj školskoj godini, osmaci sutra polažu test iz srpskog jezika

Školska godina za učenike od prvog do sedmog razreda osnovnih škola se završava danas, prema kalendaru obrazovno - vaspitnog rada.

Od srede je na raspustu više od 6 150 učenika, od prvog do sedmog razreda, užičkih osnovnih škola.

Inače, ukupno 19 211 učenika od prvog do osmog razreda je pohađalo ove školske godine nastavu u osnovnim školama na području Školske uprave Užice, izuzev Sjenice. 

Učenici osmog razreda osnovnih škola, ali učenici završnih razreda srednjih škola, raspustili su se 30. maja. Nakon toga je usledila pripremna nastava za polaganje završnih ispita.

Prema podacima koje je Radio Luna dobila od Školske uprave Užice, osmi razred je završilo 2 517 učenika iz Zlatiborskog okruga. U Užicu je osnovnu školu ove godine završilo blizu 690 učenika, dok je školske prošle godine u osmi razred išlo oko 730 učenika.

Završni ispit za osmake počinje u sredu i traje tri dana

Oko 69.000 osmaka u Srbiji će od 14. do 16. juna polagati malu mature, odnosno testove iz srpskog jezika, matematike i kombinovanog testa.

Kako nam je potvrđeno iz Školske uprave Užice, testiranje iz srpskog, odnosno maternjeg jezika je predviđeno za sredu od 9 do 11 sati. Test iz matematike osmaci će polagati u isto vreme dan kasnije, dok će 16. juna od 9 časova rešavati kombinovani test, sa zadacima iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije.

Preliminarni rezultati završnih ispita, kako su za Radio Lunu saopštili iz Školske uprave Užice, znaće se 18. juna do 8 sati, dok će konačni biti objavljeni 23. juna do 8 sati. Potom sledi predaja liste želja.

Učenici će biti rangirani za upis u srednju školu u zavisnosti od broja bodova na testovima i uspeha u osnovnoj školi.

Zvanični rezultati po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće objavljeni 3. jula posle 8 časova.

Upis u srednje škole je planiran 4. i 5. jula, a u muzičke škole 23. juna do 16 sati. Drugi upisni krug počinje 7.jula, kada se, u periodu od 8 do 15 sati, predaje lista želja.

Kako su ranije saopštili za Radio Lunu iz Školske uprave Užice, konkursom za školsku 2017/18. godinu, na području te školske uprave, odobren je upis 101 odeljenja sa oko 2 970 učenika.

Neće biti ukidanja smerova u novoj školskoj godini, od septembra. 

Podsećamo, Školska uprava Užice pokriva 44 osnovne, 21 srednju i tri specijalizovane škole, dve muzičke i specijalnu školu. Te škole se nalaze na području grada Užica i osam opština Zlatiborskog okruga, odnosno Čajetine, Nove Varoši, Priboja, Prijepolja, Bajine Bašte, Požege, Arilja, Kosjerića. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage