Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Mladiibiznis

15. 12. 2017.

Autor: Radio Luna/Vlada Republike Srbije Izvor: Tanjug/Srbija.gov.rs

Vlada Srbije: Uvedeni značajni podsticaji za privredu

Početnici u poslovanju mogli bi da uštede i do 250.000 dinara godišnje po radniku sa minimalnom zaradom, a zbog poreskih olakšica uvedenih setom zakona koje je usvojila Skupština Srbije, privreda će biti rasterećena za oko 11,6 milijardi dinara, saopštila je Vlada Srbije.

Iz Vlade navode da su setom poreskih zakona, koje je juče usvojila Narodna skupština Republike Srbije, uvedeni značajni podsticaji za početnike u poslovanju, kao  i jedna od najvažnih mera Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Ti podsticaji, kako navode, omogućavaju bolje poslovno okruženje, manje namete za privredu i bolje uslove za veće zapošljavanje.

Podsticaji se odnose na osobe koje su u prethodnih godinu dana završile srednju školu, fakultet, ili su duže od šest meseci na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje kao nezaposleni.

-         Usvajanjem izmena Zakona o porezu na dohodak građana i Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, oni koji započinju sa obavljanjem sopstvene delatnosti dobiće dodatni podsticaj, jer će biti oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje u godini osnivanja preduzeća i u narednoj godini, navodi se u saopštenju Vlade Republike Srbije.

Novina se odnosi na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje takođe moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije NSZ.

Mera će početi da se primenjuje od oktobra 2018. godine i važiće, kako navode iz Vlade, za preduzetnike u režimu isplate lične zarade.

Kako podsećaju iz Vlade, analiza poreskog i neporeskog opterećenja početnika u poslovanju, koju je sprovodio NALED, pokazuje da uštede koje će po ovom osnovu ostvariti preduzetnici idu i do 250.000 dinara godišnje po osobi kod isplate minimalne zarade.

Neoporezivi deo zarade radnika, kako je precizirano izmenama Zakona o porezu na dohodak, umesto dosadašnjih 11.790 dinara, od 1. januara 2018. godine biće povećan za oko 3.000 dinara, na 15.000 dinara.

-         Najveći efekat te izmene odraziće se na oko 350.000 radnika u Srbiji koji primaju minimalnu zaradu, piše u saopštenju i dodaje da će ta poreska olakšica uvesti progresivnost u oporezivanju i da će rasteretiti privredu za oko 11,6 milijardi dinara. 

Olakšice za zapošljavanje novih radnika, kako navode u Vladi, ostaće na snazi do kraja 2019. godine i to tako što će preduzetnici imati pravo na povraćaj plaćenog poreza i doprinosa od 65 odsto do 75 odsto.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage