Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Mladiibiznis

15. 12. 2017. Užice/Bajina Bašta

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna/foto:Pexels

Pokrenite se za posao i pripremite poslovne ideje na vreme

Proizvodno i uslužno zanatstvo privlačilo najveću pažnju građana zainteresovanih za pokretanje sopstvenog posla

Za oblast proizvodnog zanatstva, uslužnog zanatstva i pružanja ličnih usluga, najviše su bili zainteresovani građani koji su, uz pomoć programa za samozapošljavanje i finansijsku podršku lokalne samouprave i Nacionalne službe za zapošljavanje, pokrenuli sopstveni posao na teritoriji Užica.

Odobreno je blizu 50 biznis ideja, odnosno programa za samozapošljavanje, 34 po javnom pozivu kojeg su raspisali Užice i Sevojno po Lokalnom akcionom planu i 15 po redovnom pozivu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Subvenciju za biznis ideju u oblasti proizvodnog zanatstva je dobilo dvadeset troje građana Užica, odnosno 47 odsto ukupnog broja odobrenih programa. Tačno dvadeset jedan građanin, 43% od ukupnog broja odobrenih programa, dobio je priliku da uz finansijsku podršku pokrene posao u oblasti uslužnog zanatstva i pružanja ličnih usluga. Pružanje intelektualnih usluga je bio domen za koji su subvenciju dobila tri kandidata, dok je za biznis ideje u oblasti građevinarstva i ugostiteljstva finansijski podržano ukupno dvoje prijavljenih na prošlogodišnje javne pozive na području grada.

Sa područja koje pokriva Filijale Užice Nacionalne službe za zapošljavanje, blizu 200 građana, četiri manje nego prošle godine, odazvalo se ovogodišnjem javnom pozivu Nacionalna služba za zapošljavanje i podnelo zahtev za dobijanjem jednokratne subvencije od 180.000 dinara za pokretanje sopstvenog biznisa. Prihvaćeno je oko 70 zahteva, dok je prošle godine 85 građana dobilo mogućnost da uz finansijsku podršku NSZ pokrene posao na području užičke filijale.

Tačno 87 građana je ove godine bilo zainteresovano za pokretanje sopstvenog biznisa uz pomoć subvencije koju po javnom pozivu dodeljuju Nacionalna služba za zapošljavanje i lokalne samouprave na području užičke filijale NSZ. Od 87, prihvaćeno je 47 podnetih zahteva u sklopu te mere aktivne politike zapošljavanja.

Prošle godine je od 36 podnetih zahteva za dobijanjem subvencije za samozapošljavanje odobreno 19, na javnim pozivima lokalnih samouprava na području užičke filijale NSZ, koje su za programe samozapošljavanja tada izdvojile ukupno 3.440.000 dinara.

Ove godine su lokalne samouprave, prema podacima NSZ, opredelile 5.297.500 dinara, a Nacionalna služba za zapošljavanje 3.352.581 dinara, za sufinansiranje po javnom pozivu NSZ i lokalnih samouprava na području filijale.

Nacionalna služba za zapošljavanje je 2017. godine opredelila 13.040.000 dinara za programe samozapošljavanja po redovnom javnom pozivu, 15.300.000 dinara 2016.godine.

Zainteresovani za pokretanje sopstvenog posla mogu dobiti finansijsku i nefinansijsku podršku Nacionalne službe za zapošljavanje.

-         U poslovnim centrima lica se mogu informisati o postupku registracije radnje ili preduzeća, o pravnom obliku samostalne delatnosti, poreskim i drugim finansijskim obavezama, načinu izrade biznis plana, mogućnostima za ostvarivanje prava na subvenciju za samozapošljavanje, navode za Radio Lunu i RAM mrežu iz Filijale Užice NSZ.

Održivost svoje poslovne ideje, potencijalni preduzetnici mogu proveriti učestvovanjem u dvodnevnoj obuci Put do uspešnog preduzetnika. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage