Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Mladiibiznis

11. 08. 2017. Prijepolje

Autor: Nadežda Gavrilović Izvor: RTS

Obuka za planinarske vodiče

Na kraju obuke, oni koji polože ispit stiču međunarodno priznatu licencu

Služba vodiča Planinarskog saveza Srbije, u saradnji sa Planinarskim klubom "Kamena Gora“ u Prijepolju, i ove godine sprovodi obuku za planinarske vodiče treće kategorije.

Ovu obuku kroz koju je za dve decenije postojanja Službe prošlo oko trideset generacija planinara polaznika, na zaštićenom području spomenika prirode "Slapovi Sopotnice" kod Prijepolja, trenutno pohađaju polaznici iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske.

Na jednom od vežbališta, na 1.100 metara nadmorske visine jadovničkih obronaka, izučavaju topografiju, samo jedan od segmenata obuke za planinarske vodiče treće kategorije, koju ove sezone pohađa 65 polaznika.

"Naš klub je organizator mnogih akcija ali tek sada vidimo koji su nedostaci i šta je sve bitno za planinarske vodiče", kaže Saša Dajević iz Planinarskog kluba "Bojnik".

"Meni je ovo život. Jednostavno mnogo znači da boravite u prirodi. Da ste lepo raspoloženi, nasmejani, okruženi zelenilom i da jednostavno uzmete tu odgovornost da vi možete određen broj ljudi da povedete u planinu i pokažete im lepote prirode", objašnjava Ana Matković iz Planinarskog kluba "Beograd".

"Kada se ovde nauči, onda stvarno odavde izlazi jedan školovan, dobar vodič koji može da vodi svoje grupe bez obzira na planine, odnosno mi se školujemo do visina od 3.000 metara", dodaje Velibor Lakić iz Planinarskog kluba "Aranđelovac".

Sa bogatim planinarskim iskustvom i na predlog kluba iz koga dolaze, do novog znanja stižu uz svestranu obuku i podršku desetak instruktora i operativnih trenera ove - i od Svetske alpinističke federacije licencirane škole.

"Oni moraju, da bi uspešno vodili grupu, da se dobro orjentišu na terenu, da dobro vladaju prvom pomoći da bi mogli da pomognu povređenom članu grupe, moraju da vladaju tehnikom kretanja, znanjem iz psihologije, prepoznavanjem karaktera i uklapanja u jednu celinu, moraju da znaju tehnike rada sa opremom da bi mogli bezbedno da prevedu učesnike", objašnjava Slobodan Žarković, rukovodilac obuke i instruktor.

"Mi ih učimo da budu tolerantni, strpljivi, trpljivi, ali učimo ih i da sva svoja znanja koja imaju, oni su u obavezi da prenesu to pogotovo mlanjim planinarima. Mi ih učimo da to urade najkvalitetnijim putem i da su apsolutno bezbedni", kaže Slobodan Gočmanac, instruktor i vodič.

Na kraju obuke, oni koji polože ispit stiču međunarodno priznatu licencu a planinarstvo Srbije, uz 500 do dosadadašnjih i novobučene vodiče i organizatore planinarskih akcija

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage