Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

03. 07. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić I Foto: ilustracije iz arhive Izvor: Radio Luna/Tanjug

Broj stanovnika ograničava broj funkcionera, sa 100 potpisa do javne rasprave

Izmenjeni Zakon o lokalnoj samoupravi omogućiće da opštine i gradovi budu efikasniji u obavljanju svog posla i bolji servis građanima i privredi, navodi Stalna konferencija gradova i opština.

Narodna skupština je 20. juna usvojila Zakon o izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi kojim se, kako ističu, postiže bolja primena neposredne demokratije, veće uključivanje javnosti u proces donošenja odluka, efikasniji rad opština i gradova, napredak ka profesionalnijoj upravi i modernijem servisu građana.

U težnji da se poveća učešće građana u donošenju odluka, novim zakonom se lokalne samouprave obavezuju da će sprovoditi javne konsultacije tokom pripreme investicionog dela budžeta.

-         Sada će građani imati mnogo veću ulogu i mogućnost da u postupku pripreme odluke o budžetu utiču na to na šta će biti potrošen njihov novac, ističe za RAM mrežu predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović.

Lokalna samouprava je, prema novinama u zakonu, dužna da obavesti javnost da je počela priprema propisa i odluka koje donosi skupština grada ili opštine.

Građani u svojim lokalnim sredinama mogu sa najmanje 100 prikupljenih potpisa da predlože sprovođenje javne rasprave o odluci koja se priprema ili o temama za koju smatraju da su važne u lokalnoj zajednici.

U tom slučaju, prema rečima predsednika užičke skupštine, gradska uprava je dužna da im obezbedi punu logističku podršku da se ta javna rasprava i održi.

Da bi građani pokrenuli građansku inicijativu, biće potrebno da predlog potpisima podrži pet odsto ukupnog broja građana sa biračkim pravom sa te teritorije. U roku od 60 dana od lokalne samouprave građani mogu očekivati izjašnjavanje o potpisanim željama.

Novine su uvedene jer su do sada lokalne samouprave same propisivale procenat, pa se dešavalo, kako prenosi Tanjug, da pojedine utvrde visok procenat koji je skoro onemogućavao građansku inicijativu. Uvedeni procenat, potreban za građansku inicijativu, u Užicu je, prema rečima Mitrovića, važio i ranije.

Do sada lokalne samouprave nisu imale ograničenja pri izboru određenih funkcionera u gradskim upravama. Od sada će, radi veće efikasnosti, broj pomoćnika čelnika, gradskog i opštinskog veća zavisiti od broja stanovnika grada ili opštine.

Užice, kao grad koji ima između 50.000 i 100.000 stanovnika, najviše može imati devet članova gradskog veća. Trenutno ih je, navodi Mitrović, 11.

-         Treba napomenuti da će se te odredbe zakona primenjivati od sprovođenja narednih lokalnih izbora, tako da za sada neće biti izmena, kaže za RAM mrežu predsednik užičke skupštine Branislav Mitrović. Dodaje da se novinama u Zakonu o lokalnoj samoupravi utvrđuje da najviše tri pomoćnika može imati predsednik opštine ili grada sa od 50.000 do 100.000 stanovnika.

Mesne zajednice koje su do sada, prema rečima Mitrovića, bile ni na nebu ni na zemlji, izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi dobijaju jasno definisanu ulogu i veća ovlašćenja. Izmenjeni Zakon propisuje osnovni delokrug rada saveta mesnih zajednica i način izbora predsednika mesne zajednice i članova saveta.

-         Do sada je postojala mogućnost da to budu indirektni izbori, ali i da se biraju na zborovima građana. Od sada će to biti direktni izbori koje propisuje predsednik skupštine, objašnjava Branislav Mitrović.

Isitče da će mesna zajednica sa većom ulogom, kao posrednik između građana i lokalne samouprave, uz javne rasprave, doprineti povećanju uticaja građana na lokalnu politiku, kako napominje, ukoliko građani budu hteli da te mogućnosti i iskoriste.

-         Smisao ovih odredbi je da se pozovu građani da se više zainteresuju za rad u svojim opštinama, da to interesovanje ne bude jednom u četiri godine kada su lokalni izbori ili kada lično imaju neki problem u svojoj opštini, istakao je nakon usvajanja zakonskih izmena pomoćnik ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Saša Mogić.

Lokalne samouprave imaju obavezu da u narednih devet meseci usklade svoje statute sa zakonom i da donesu dokumenta koja su potrebna za sprovođenje izmenjenog i dopunjenog, kako podseća Mitrović, osnovnog zakona kojeg se lokalne samouprave pridržavaju prilikom svog funkcionisanja.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage