Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

28. 06. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/TV5 Užice

Užička transfuziološka služba zadržava ovlašćenja(AUDIO)?

Rešenje za Zlatiborski okrug moguće, prema najavama, bez izmene Zakona o transfuzijskoj medicini

Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice će najverovatnije zadržati ovlašćenja i nastaviti da samostalno prikuplja, prerađuje i distibuira krv i krvne komponente do pacijenata na području Zlatiborskog okruga.

Prema najavama koje su predočene odbornicima na 24. sednici užičke skupštine, užička transfuziološka služba, delovaće kao subjedinica beogradskog Instituta za transfuziju krvi Srbije jer još nije formirana ustanova u Kragujevcu koja je trebalo da bude nadležna za  Zlatiborski okrug.

Status užičke službe za transfuziju krvi, prema rečima predsednika Saveta za zdravlje Užica Vidoja Drndarevića, znaće se polovinom jula, kada se očekuje pisani odgovor od nadležnih.

Do tada, kako je objasnio Drndarević na skupštinskoj sednici, Služba za transfuziju krvi OB Užice treba da pošalje Upravi za biomedicinu elaborat o kadrovskoj strukturi službe i izveštaj o opremi kojom transfuziološka služba raspolaže da bi se nabavila oprema koja nedostaje, a koja je potrebna za rad buduće ovlašćene subjedinice beogradskog Instituta za transfuziju krvi.

-         Ta vest treba da raduje pacijente Zlatborskog okruga, istakao je Drndarević na sednici užičke skupštine naglasivši da su najavama iz Uprave za biomedicinu zadovoljni i dobrovoljni davaoci krvi. Oni su se, podsetimo, uz menadžment Zdravstvenog centra Užice, bolnica i zdravstvenih radnika u Užicu, Priboju i Prijepolju, te lokalnih skupština u Užicu, Prijepolju, Požegi, Čajetini, zalagali da Služba za transfuziju krvi Opšte bolnice Užice zadrži ovlašćenja u oblasti davalaštva, u kojoj samostalno na području okruga deluje oko 15 godina. Apeli i zaključci su upućeni državi uz obrazloženja da, gubitkom ovlašćenja užičke službe, postoji mogućnost da budu ugroženi životi pacijenata i dobrovoljno davalaštvo u Zlatiborskom okrugu, najvećem regionu u zemlji, specifičnim zbog razuđenosti terena, geografskog položaja i povećanog broja ljudi koji tokom leta i zime borave u posećenim turističkim destinacijama.

Nakon više sastanaka u Užicu i Beogradu, ali i izjave ministra zdravlja Zlatibora Lončara da se usvojeni Zakon o transfuzijskoj medicini mora primeniti, primedbe Zlatiborskog okruga su razmatrane, prema rečima predsednika užičkog Saveta za zdravlje i gradskog većnika Vidoja Drndarevića, i zato što u Užicu nije održana javna rasprava pred donošenje zakona.

Bez izmena i u sklopu postojećeg zakona, kako je rekao Drndarević, moguće je iznaći rešenje za Zlatiborski okrug koji se, kako je objasnio, jedinstveno borio za interes građana regiona u kojem su godišnje zalihe krvi, oko 7000 jedinica za potrebe tri bolnice, dovoljne da podmire sve potrebe pacijenata u bolnicama u Užicu, Priboju i Prijepolju i onih na lečenju u klinikama u Beogradu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage