Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

18. 01. 2018. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Dominiraju problemi sa disanjem, inhalacije sve češće(AUDIO)

U proseku oko 50 inhalacija dnevno u užičkom Dečjem i Školskom dispanzeru

Godinama se u Užicu neznatno povećava broj dece sa respiratornim smetnjama i oboljenjima disajnih puteva, poput laringitisa, bronhitisa, alergijske kijavice.

-                    U 2016. godini je bilo ukupno 3374 pregleda dece u predškolskom uzrastu, a 2017. godine, bez decembra, 3365. Što se tiče dijagnoze astma ili bronhitis, u 2017. godini smo imali 715 dece, a  u 2016. godini 661, kaže za Radio Lunu i RAM mrežu načelnik Službe za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece užičkog Doma zdravlja dr Novka Garabinović Vukašinović, navodeći podatke iz elektronske evidencije.

Skoro tri puta je povećan broj dece koja su od početka godine imala potrebu za inhalacijama.

-                     Imali smo 48 inhalacija 1. januara, 45 drugog dana januara, čak i na Božić je bilo 20 inhalacija, kaže Garabinović Vukašinović navodeći da je tokom decembra prošle godine zabeleženo 805 inhalacija dece predškolskog uzrasta i 205 inhalacija dece školskog uzrasta, dok je u novembru urađeno tačno 523 inhalacija dece predškolskog i 207 inhalacija dece školskog uzrasta.

Sličan broj inhalacija je zabeležen i tokom 2016. godine, navodi Garabinović, uz napomenu da se deca inhaliraju i u kućnim uslovima, uz kućne inhalatore, prepisan lek i preporuke koje dobiju od te službe za zdravstvenu zaštitu užičkog Doma zdravlja.

Deca se uglavnom inhaliraju dva puta dnevno u Dečjem i Školskom dispanzeru koja ima tri profesionalna inhalatora, što je, kako kaže Grabinović Vukašinović, dovoljno, kada inhalatori rade.

Dva su, kako navodi, u prethodnom periodu radila neprestano, dok je treći, zbog vrste inhalatora, pauzirao do pola sata između inhalacija. Tokom čekanja na inhalaciju, ponekad se i u zdravstvenoj ustanovi, kako ističe načelnik, pokupi virus.

Upravo virusne infekcije, prehlade uz zapušen nos i slivanje sekreta, bronhitis, laringitis, upala uha i konjuktivitis su bili među glavnim zdravstvenim razlozima zbog kojih su roditelji dovodili mališane u užičku Službu za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece Doma zdravlja, u decembru više nego u novembru.

Prema rečima načelnika te službe dr Novke Garabinović Vukašinović, oko 650 pregleda bolesne dece predškolskog i ok0 450 pregleda dece školskog uzrasta je zabeleženo više u decembru nego u novembru prošle godine.

Problemi sa disanjem, kako navodi dr Garabinović Vukašinović, dominiraju u periodu hladnog vremena, sa povećanim koncentracijama čađi i drugih štetnih gasova koji, kako objašnjava, najpre iritiraju sluznice očiju i nosa. Uz pojačano lučenje sluzi i sekreta, kako objašnjava, javljaju se kod dece i promuklost, škripanje, kašalj, otežano disanje.

Zagađen vazduh, kako navodi dr Garabinović Vukašinović, među glavnim je uzročnicima povećanja broja obolele dece.

-             Loš standard, loša ishrana, loš imunitet, još zagađen vazduh, morate posledično imati i više oboljevanja, objašnjava za naš radio dr Novka Garabinović Vukašinović i ističe da se preporučuje što češći boravak na čistom vazduhu.

Kada su zagađujuće materije prisutne u vazduhu više od dozvoljenih vrednosti, treba izbegavati boravak na otvorenom i provetravanje stanova. U slučaju kada se boravak napolju ne može izbegnuti, dr Novka Garabinović Vukašinović savetuje što kraće zadržavanje na zagušljivom vazduhu i obavezan šal preko nosa i usta deteta.

Oko 14 500 dece ima zdravstveni karton u Službi za zdravstvenu zaštitu dece i školske dece užičkog Doma zdravlja. Prošle godine je ukupno otvoreno blizu 650 kartona, a njihov broj se, prema navodima načelnika te službe, godinama unazad neznatno smanjuje. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage