Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

20. 12. 2017. Zlatiborski okrug

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Raste broj prijavljenih slučajeva nasilja

Nasilje trećeg nivoa više prisutno u osnovnim školama, prema broju prijavljenih slučajeva na području Školske uprave Užice

Raste broj prijavljenih slučajeva trećeg nivoa nasilja, prema evidenciji Školske uprave Užice iz koje podsećaju da taj nivo obuhvata tuče, zastrašivanja, pretnje, izolacije, odbacivanja, seksualno nasilje, snimanje nasilnih scena.

Tačno 15 slučajeva nasilja trećeg nivoa je prijavljeno ove školske godine na području te uprave. Od septembra je zabeleženo 12 slučajeva nasilja u osnovnim školama i tri u srednjim. Tri prijavljena slučaja su se odnosila na elektronsko nasilje.

Školske 2016/17. godine na području Školske uprave Užice je prijavljeno ukupno šest slučajeva nasilja, četiri u osnovnim i dva u srednjim školama. Za tri je bio manji ukupan broj slučajeva nasilja koji su prijavljeni školske 2015/16. godine, dva u osnovnoj i jedan u srednjoj školi.

Po dva slučaja nasilja trećeg nivoa u srednjim školama na području Školske uprave Užice su prijavljena školske 2013/14. i 2014/15. godine.

-         Sve ovo ukazuje da je posledica većeg broja prijavljenih slučajeva nasilja povećanje osetljivosti na nasilje, jer se konačno počinje reagovati na nasilje i u osnovnim školama, kao i na elektronsko nasilje, navode iz Školske uprave Užice i objašnjavaju da je povećanju osetljivosti na nasilje i većem broju prijavljenih slučajeva doprinelo sprovođenje niza preventivnih i interventnih aktivnosti.

-         Cilj Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je nulta tolerancija na nasilje, navode iz Školske uprave Užice i dodaju da su svi zakoni, podzakonski akti i programska dokumenta usmereni na taj cilj. Ističu važnost uloge prosvetnih savetnika u praćenju sprovođenja planiranih aktivnosti u školama i u procesu pružanja podrške obrazovno-vaspitnim ustanovama u primeni dokumenata.

Uz bolje prepoznavanje nasilja značajno je, kako navode, i adekvatno postupanje u slučaju nasilja, uz primenu svih propisanih procedura.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage