Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

17. 11. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić/video: Igor Đorđević Izvor: Radio Luna

Elektronskim koracima do poverenja građana (VIDEO)?

Do kraja ove godine papiri sa odštampanim skupštinskim materijalom u rukama užičkih odbornika odlaze u prošlost, zameniće ih tablet uređaji. Umesto dizanja ruku od naredne godine, elektronsko glasanje na sednicama užičke skupštine

Naredna godina, prema očekivanjima predsednika Skupštine grada Užica Branislava Mitrovića, biće za Grad Užice godina ozbiljne i potpune digitalizacije.

Gostujući na Radio Luni, predsednik užičke skupštine je najavio da će krajem sledeće godine sednice skupštine postati elektronske, uz pomoć softvera za elektronski parlament kojeg će lokalna samouprava dobiti, kako je naveo Mitrović, saradnjom sa Programom UN za razvoj UNDP. 

Uvođenjem digitalne lokalne skupštine, kako nam je potvrdio Branislav Mitrović, odbornici će, umesto dizanjem ruku, glasati elektronski, dok će građani imati priliku da znaju tačan broj i vreme obraćanja užičkih odbornika. Imaće uvid u sadržaje o kojima su odbornici raspravljali i u njihove govore jer će se diskusije snimati.

Sve to, kako navodi Mitrović, u težnji da se što više rad gradske skupštine otvori i približi građanima.

-         Jer bez učešća građana u donošenju odluka, mi nemamo kvalitetnu gradsku upravu, navodi predsednik Skupštine grada Užica.

Sednice bez papira

Skupštinska sednica u decembru biće prva sednica na kojoj će elektronski dokument u potpunosti zameniti papirni. 

Svođenje papirne dokumentacije na minimum je počelo u junu. Usvajanjem Odluke o postupku izrade i dostave materijala za Gradsko veće i Skupštinu grada Užica u elektronskom obliku, učinjen je početni korak koji vodi potpunoj digitalizaciji. Gradsko veće je nedavno usvojilo Uputstvo za primenu te odluke kojom će svi materijali, umesto u štampanom, biti izrađeni u elektronskom obliku. Skupštinski materijal, dostupan i građanima na sajtu grada sedam dana pred sednice, odbornici će dobijati na službene mejlove, kao elektronske poruke.

-         Uštede su ogromne i sama komunikacija biće lakša, navodi za Radio Lunu i RAM mrežu predsednik skupštine grada Užica.  

Menja se i hod dokumenta od javnih preduzeća i ustanova ka gradskoj upravi i organima grada, uputstvom o primeni odluke. To uputstvo, kako objašnjava Mitrović, detaljno precizira načine izrade i izgleda akata, programa, izveštaja i planova javnih preduzeća i ustanova i njihov elektronski put do gradskog veća, skupštine i sajta grada.

-         Mi želimo, stepen po stepen, korak po korak da uvodimo red u javna preduzeća, a najpre da uspostavimo standarde, poručuje Branislav Mitrović.

-         Neću da kažem da su do sada izveštaji bili potpuno loši ili da su bili loši u svim javnim preduzećima, ali smo ovim uputstvom predvideli šta sve mora da ima izveštaj o radu javnog preduzeća ili javne ustanove za jednu godinu iz koga će jasno i precizno moći da se vidi za šta je potrošen sav novac iz njihovog predviđenog budžeta. Videće se i koje usluge je pružilo to javno preduzeće, tako da ćemo moći jasno da vrednujemo rad svakog javnog preduzeća. To i jeste naš cilj- da na najbolji mogući način kontrolišemo sva javna preduzeća, ističe predsednik užičke skupštine podsetivši da će rad javnih preduzeća i gradskih uprava biti kontrolisan i Sistemom 48, internet platformom koja bi trebalo da zaživi početkom sledeće godine, a koja podrazumeva aktivno učešće građana, skretanjem pažnje na sitne i krupne probleme u gradu.

Sem Sistema 48, na sajtu grada, građanima će biti dostupan i elektronski registar važećih gradskih odluka od 1977. godine.

Lakša komunikacija sa građanima, otvorenost lokalne skupštine prema građanima, efikasniji i transparentniji rad uz jasne procedure i dostupne dokumente, kako sve navodi Mitrović, razlozi su ulaska u proces digitalizacije.  Na tom putu unapređenja, kako poručuje Mitrović, važno je i da se građani informišu o elektronskim sistemima koji im štede vreme ili novac. 

Građani Užica su među prvima u Srbiji, kako ističe Mitrović, koji imaju mogućnost da na sajtu lokalne samouprave pristupe Građanskom budžetu, finansijskim  izveštajima o načinima punjenja gradskog budžeta i trošenja budžetskog novca na mesečnom nivou.

-         Želimo da na svaki mogući način građanima prikažemo na šta se troše njihove pare. Na taj način smo sigurni da ćemo povratiti poverenje koje sigurno može i mora da bude veće, kaže predsednik užičke skupštine Branislav Mitrović navodeći da je poverenje građana u institucije izgubljeno zbog vela tajni kojim je obavijen rad svih uprava.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage