Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

26. 10. 2017. Sevojno

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/Informativni list Seval

Ninko Tešić: Sva dobit se reinvestira i otuda svi uspesi!

Impol Seval a.d. obeležio Dan Društva, 42 godine od osnivanja fabrike i 15 godina od privatizacije koja je učinila da fabrika u Sevojnu svake godine postiže sve bolje rezultate

Bolji od planiranog, finansijski je rezultat ovogodišnjeg devetomesečnog rada sevojničkog Impol Sevala. Poboljšan je i asortiman proizvoda, kako kažu, sa većom dodatom vrednošću. Veća je, za oko 1, 8 procenata, ukupno ostvarena proizvodnja, od 48.296 tona, u odnosu na proizvodnju tokom istog perioda prošle godine.

Ostvarena proizvodnja od 34.247 tona u hladno valjanom programu je za oko deset odsto manja u poređenju sa tom proizvodnjom u istom periodu prethodne godine. Razlog je, kako kažu, kašnjenje završetka prve faze rekonstrukcije toplo valjačkog stana V-2, čija je modernizacija počela ove godine, demontažom stare, prijemom i montažom nove opreme.

Tokom devet meseci 2017. godine, ostvarena vrednost izvoza je iznosila iznad 93,2 miliona evra.

Sa poslovnom dobiti od oko 9,76 miliona evra i ostvarenom proizvodnjom od 60.168 tona, od čega je 49.038 tona bilo hladno valjanih proizvoda, prošla godina je bila jedna od najuspešnijih u poslovanju sevojničkog Impol Sevala akcionarskog društva.

Akcionarima su prošle godine isplaćene dividende u iznosu od 300.000 evra, dok je preostali iznos od rekordne dobiti, kako navode u Impol Sevalu, stavljen u funkciju otpočinjanja novog investicionog ciklusa.

-         Taj odnos koji većinski vlasnik ima prema deobi dobiti je suština uspeha Impol Sevala. Praktično, sva dobit se reinvestira i otuda svi ti uspesi. Da se dobit delila i iznosila iz fabrike, sigurno da ne bi bili sposobni da investiramo samo iz bankarskih kredita, ističe generalni direktor Impol Seval a.d. Ninko Tešić zahvalan i na timskom radu u fabrici koji je, kako ističe u infromativnom listu Sevala, osnov uspeha.

Za investicije, planirane Strategijom razvoja za period od 2017. do 2025. godine, kako navode u Impol Sevalu, biće izdvojeno ukupno 60 miliona evra, što će doprineti obezbeđivanju stabilnosti poslovanja na duži rok.

Veći deo investicija, planiranih Startegijom razvoja, biće iskorišćeno za povećanje kapaciteta za proizvodnju hladno valjanih proizvoda, sa sadašnjih 51.000 tona na 95.000 tona 2025. godine. U planu su, kako navode, i modernizacija valjačkog stana V-3, proširenje livničkih kapaciteta, ali i ulaganja kako bi se zadovoljili evropski standardi zaštite životne sredine.

Tokom devet meseci ove godine u sevojnički Impol Seval je investirano oko 9,8 miliona evra.

Oko 40 miliona evra svake godine grupa Impol investira u razvoj celog sistema koji godišnje prihoduje ukupno oko 700 miliona evra. Deo novca se ulaže i u sevojnički Impol Seval.

Ulaganjem se, prema rečima predsednika uprave slovenačkog poslovnog sistema Impol Jerneja Čokla, stvaraju mogućnosti kako bi se godišnje proizvodilo oko 150.000 tona toplo valjanih proizvoda do 80.000 tona hladno valjanih proizvoda u Sevojnu, odnosno ukupno oko 300.000 tona godišnje na nivou poslovne grupe Impol.  

-         To je količina koja je značajna na evropskom prostoru i koja je dovoljno velika da svi mogu zajedno preživeti, živeti i razvijati se. Time bismo postali veliki igrač na području prerade aluminijuma u Evropi, kaže Čokl i podseća na jaku konkurenciju u zemljama zapadne Evrope.

Privredna društva koja čine Impol prerađuju aluminijum u, pretežno, valjane i presovane proizvode koji se koriste skoro u svim granama industrije.

Po pojedinim presovanim proizvodima koji se koriste u automobilskoj industriji, kako navodi Čokl, prvi su u Evropi. Ući jako u automobilsku industriju do 2025. godine, kako navodi Jernej Čokl, težnja je te poslovne grupe sa ukupno 2 300 zaposlenih.

Oko 680 ljudi je zaposleno u sevojničkom Impol Sevalu. U toj fabrici, prosečna neto zarada zaposlenih, isključujući zarade menadžmenta, iznosila je blizu 69.000 dinara ove, 72.500 dinara prošle godine, uz, kako navode u toj fabrici, isplatu jubilarne nagrade svim zaposlenim od oko 18. 600 dinara, regres, topli obrok, solidarnu pomoć, poklone ženama za 8. mart.

Neto zarada zaposlenih je pre 15 godina iznosila oko 14.100 dinara. Od 2002. godine je unapređen i sistem zaštite zdravlja i bezbednosti zaposlenih u Impol Sevalu. Ta fabrika u Sevojnu, čiji je većinski vlasnik Impol d.oo. iz Slovenske Bistrice, prema rečima Ninka Tešića, postiže sve bolje rezultate od te privatizacije 2002. godine, a pozitivno posluje od 2004. godine.

-         Danas je Impol Seval jedna od uspešnijih fabrika u Srbiji, tvrdi generalni direktor Impol Seval a.d. Ninko Tešić istakavši da je za 15 godina povećan godišnji obim proizvodnje sa 13.600 tona u 2002. godini na 60.000 do 64.000 tona ove godine.

Oko 96 procenata ukupne proizvodnje se izvozi, pretežno na tržišta Nemačke, Italije, Rusije i u zemlje Evropske unije, zbog čega je Impol Seval, kako podseća Ninko Tešić, među najvećim izvoznicima u Srbiji, sa godišnje ostvarenom vrednošću izvoza od oko 100 miliona evra.

-         Iz ostvarene dobiti u periodu od 2004. do 2016. godine je izvršeno pokriće nepokrivenih gubitaka iz perioda pre privatizacije i ostavren je iznos neraspoređene dobiti koja je na dan 31. 12.2016. iznosila 23.669.000 evra i ista je u celini reinvestirana, odnosno uložena u dalji razvoj društva, ističu u Impol Sevalu uz navode da je tokom poslednjih 15 godina, u nabavku nove i revitalizaciju i modernizaciju postojeće opreme, ukupno uloženo 89 miliona evra.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage