Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

09. 10. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Naše kolo za dobrobit svih

Naše kolo, naziv je izložbe koju je Kolo srpskih sestara Užica, u prisustvu prijatelja, poštovalaca i sestara odbora Kola iz Srbije, otvorilo u Jokanovića kući.

Izložbom, ali i Svečanom akademijom, Kolo srpskih sestara je obeležilo 96 godina od osnivanja i 25 godina od obnavljanja rada odbora u Užicu. Program koji su organizovali je bio deo programa proslave Dana grada Užica.

Arhivske fotografije članica i značajnih humanitarnih akcija užičkog Kola sprskih sestara su prikazani u Jokanovića kući na 17 panoa, dok su u vitrinama izložene povelje i zahvalnice užičkom Kolu, plakate i pozivnice za književne večeri i matinee koje su sestre u Užicu više puta organizovale.

Izložbu je priredila istoričar, muzejski savetnik i članica Kola srpskih sestara Stanojka Milivojević.

Kolo srpskih sestara je počelo sa radom u Užicu 1921. godine. Posle 25 godina, rad Kola sprskih sestara u Srbiji je zabranjen. Mesni odbor u Užicu je obnovljen 1992. godine, kako kaže profesor istorije i sestra Kola srpskih sestara Užica Snežana Nedeljković, kada se naš narod preko Drine našao u ratnim iskušenjima, a naš grad postao stecište izbeglih.

Milka Damjanović, sa Slavkom Damjanović i Dragicom Matić, okupila je plemenite, hrabre i sposobne Užičanke  i obnovila rad Kola. Sestre užičkog Kola su ljudima u ugroženim područjima, u Sarajevu, Višegradu, Rogačici, na Kosovu, delile pakete pomoći, ali i, kako ističe Snežana Nedeljković, pružale podršku Srbima da izdrže sve nedaće.

Kolo srpskih sestara se bavi humanitarnim i kulturno- prosvetnim radom. Društvo pomaže svima i radi za dobrobit svih, kako ističu, bez obzira na nacionalnu, rasnu i versku pripadnost.

-         Kolo sve vreme traje zahvaljujući sugrađanima, plemenitim pojedincima i organizacijama koji izlaze u susret i pomažu da pomoć stigne tamo gde treba. Trajemo i zato što nas prepoznajete kao časne i odgovorne i što znate da će pomoć stići u prave ruke, rekla je na otvaranju izložbe Snežana Nedeljković u ime Kola sprskih sestara Užica.  

 

Izložbu Naše kolo u Jokanovića kući možete pogledati do kraja meseca.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage