Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

21. 08. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/Grad Užice

Građani: Ako je bezbedno, postavite je na svojoj terasi!

Protivljenje građana, kako navode, zbog rizika po zdravlje

Nećemo dozvoliti da se bazna stanica mobilne telefonije postavi na zgradu Istorijskog arhiva, tvrde stanari zgrada na Rakijskoj pijaci i zaposleni u toj javnoj ustanovi koje je juče u Gradskoj kući okupila javna rasprava i prezentacija Studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Oko 30 nezadovoljnih građana, stanara zgrada u ulici Nikole Pašića i Žičke, i zaposlenih u Istorijskom arhivu, kategorično je odbijalo da prihvati objašnjenja i tvrdnje predstavnika operatera Telekoma Srbija a.d. i akreditovane Laboratorije W-Line d.o.o. koja je predstavila izrađenu studiju, da nema štetnog uticaja zračenja baznih stanica mobilne telefonije po zdravlje ljudi.

-         Ako je bezbedno i ako ne šteti, postavite je vi na svojoj terasi, dobacivali su građani navodeći da nisu urađena nulta merenja kako bi građani znali koliko je zračenje.

Antene mobilne telefonije emituju usmereno visokofrekventno zračenje, isticali su građani koji bi, kako tvrde, bili izloženi tom kumulativnom zračenju. Podsećaju da se u prizemlju Istorijskog arhiva nalazi trafo stanica.

Zona u kojoj se planira postavljanje bazne stanice je, inače, povećane osetjivosti. U okolini buduće bazne stanice na Istorijskom arhivu se nalazi blizu 40 stambenih, poslovnih i stambeno- poslovnih objekata. U blizini su i vrtić Poletarac, dečja igraonica, Parohijski dom, a na oko 120 metara od Istorijskog arhiva je i Učiteljski fakultet, na kojem je operater VIP postavio baznu stanicu mobilne telefonije. Planirano je postavljanje bazne stanice i na zgradi Gradskog kulturnog centra u blizini.

Subjektivnim strahom se vode građani, istakli su predstavnici Telekoma naglasivši da su uslovi postavljanja i kontrole rada baznih stanica rigorozni i da se poštuju.

Ako nećemo o čoveku, hajde da brinemo o arhivskoj građi i kulturnom dobru, tražili su zaposleni u Istorijskom arhivu podsetivši da se u toj zgradi čuva papirna dokumentacija, pojedina građa i oko 200 godine stara. Tvrdili su da se postavljanju antena na zgradu užičkog Istorijskog arhiva protivi i Ministarstvo kulture.
Smatraju da će biti narušen estetski izgled zgrade, ali i da će Istorijski arhiv promeniti funkciju i da će umesto čuvara arhivske građe, kako kažu, postati nosač antena mobilnih operatera.

Ne može kultura da bude komercijalna, čulo se na skupu u Gradskoj kući uz pitanje hoće li arhivska građa biti iseljena i na koji način će biti zaštićena od atmosferskog pražnjenja.

Mobilni operater Telekom Srbija a.d. je planirao da postavi kabinete bazne stanice mobilne telefonije i opremu na krovnu terasu na trećem spratu Istorijskog arhiva u Žičkoj ulici. Planirano je montiranje dve antene, na čelični antenski nosač iznad krova.  

-         Puno je korisnika koji traže bolju uslugu, odgovarali su na pitanja građana predstavnici Telekoma navodeći da su bolja usluga, prodaja i napredak preduzeća razlozi postavljanja bazne stanice. 

Nameri Telekoma da postavi baznu stanicu na zgradu te javne ustanove, čiji je osnivač Grad Užice, kako smo ranije pisali, pismeno su prigovorili kolektiv Istorijskog arhiva u Užicu, Odbor za bezbednost na radu Istorijskog arhiva, stanari zgrada u Žičkoj ulici 30 i ulici Nikole Pašića 35. Peticiju je potpisalo više od 200 građana.

Nakon javne rasprave i javnog uvida u Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu, kako nam navode iz Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, Komisija će razmatrati slučaj i dati konačnu ocenu. Navodno oštećena strana imaće pravo žalbe drugostepenom organu. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage