Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

26. 07. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Oprezno prilikom korišćenja vode sa javnih česmi

Voda higijenski ispravna na pet javnih česmi, neispravna sa bakteriološkog aspekta na 25 javnih česmi, na tri česme voda higijenski neispravna i sa bakteriološkog i sa fizičko- hemijskog aspekta.

Ne može se koristiti za piće voda sa tri javne česme, Krsmanove česme u Vojvođanskoj ulici, sa javne česme Kuka i na Slanuši, zbog higijenske neispravnosti vode sa bakteriološkog i fizičko- hemijskog aspekta, pokazuju nova ispitivanja. 

Samo u vanrednim okolnostima, i isključivo nakon prokuvavanja vode deset minuta do ključanja, može se za piće i pripremanje hrane koristiti voda sa 25 javnih česmi na području grada zbog, kako je ustanovljeno ispitivanjem, higijenske neispravnosti vode sa bakteriološkog aspekta.

Voda je higijenski ispravna na javnim česmama u Carinskoj i Ratarskoj ulici, na javnoj česmi kod Šarganskog tunela, Vidića česmi u Adi i Žunića česmi u Skržutima, što znači da se, prema preporukama Zavoda za javno zdravlje Užice, može koristiti za pripremanje hrane, a za piće nakon desetominutnog prokuvavanja vode do ključanja.

Zbog neredovne kontrole javnih česmi, higijenska ispravnost vode nije siguran pokazatelj zdravstveno bezbednog korišćenja, naveli su iz Zavoda za javno zdravlje Užice 

Poručuju da je neophodna opreznost prilikom korišćenja vode za piće sa javnih česmi.

-         Javne česme su alternativni objekti vodosnabdevanja. Vodni objekti su kaptaže koje se ne održavaju redovno, a vode su izvorske -“sirove”, što znači da ne prolaze kroz postupke prečišćavanja i dezinfekcije, podsećaju u saopštenju iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Bezbedne su za korišćenje javne česme koje su priključene na gradski vodovod, a koje se redovno kontrolišu. 

Inače, Zavod za javno zdravlje Užice je ispitao higijensku ispravnost vode sa javnih česmi na teritoriji grada na zahtev Fonda za zaštitu životne sredine grada Užica. 

Podsećamo, jednom godišnje Zavod za javno zdravlje Užice kontroliše higijensku ispravnost vode sa javnih česmi na području grada, po nalogu Grada Užica, odnosno zahtevu Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i prema usvojenom programu.

Prošlogodišnja ispitivanja higijenske ispravnosti vode sa javnih česmi u gradu su pokazala da je na pet javnih česmi, od 33 ispitane, voda bila hemijski i bakteriološki ispravna.

Slični su i rezultati prethodnih ispitivanja higijenske ispravnosti vode sa javnih česmi na području grada.

Inače, više od 20 godina se kontroliše ispravnost vode na javnim česmama na području grada. Kvalitet vode je godinama standardan, saopštili su nedavno za Radio Lunu iz Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Užica, istakavši da se ispravnost vode sa javnih česmi ne menja osim ukoliko, kako su naveli, nisu preduzete tehničke i druge mere da se kvalitet te vode poboljša.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage