Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

05. 07. 2017. Užice/Požega

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/Danas

Gimnazija bez računarskog odeljenja

Računarsko odeljenje u Užicu upisala dva učenika, u Požegi 12

Računarskog odeljenja Užičke gimnazije neće biti u narednoj školskoj godini, potvrdio je za Radio Lunu vršilac dužnosti direktora Užičke gimnazije Vukadin Simović.

Deset učenika je položilo prijemni ispit od dvadeset četvoro koji su pre male mature polagali test iz matematike. Planiran je upis do 20 učenika u računarsko odeljenje Užičke gimnazije. Najmanje 15 učenika je, prema ranijim najavama, bilo potrebno za formiranje tog odeljenja.

Prema rečima Simovića, dva učenika su se prijavila za računarsko odeljenje, dok je prirodno- matematički smer bio prvi na  listi želja ostalih učenika koji su položili prijemni.

-         Te nam je mnogo žao što odeljenje koje gravitira prema informacionim tehnologijama neće zaživeti u Užicu, rekao je Simović.

Istakao je da je pripremna nastava za računarsko odeljenje bila usklađena sa zadacima iz prethodne tri godine, ali da je prijemni ispit za oko 40 odsto bio teži u odnosu na prethodne. 

-         Mi nismo na vreme obavešteni o načinu pripreme nastave, o planu i programu. Formirali smo ga na osnovu prethodnih iskustava ostalih gimnazija Srbije, objasnio je Simović i istakao da su i ostale gimnazije loše prošle. 

Kako je pisao Danas, ukupno četiri od 13 gimnazija u Srbiji je ispunilo kvotu za upis obdarenih učenika za informatiku i računarstvo u specijalizovana odeljenja. Kvotu su ispunile gimnazije u Beogradu, Novom Sadu, Šapcu i Sremskoj Mitrovici.

Prijemni ispit za računarsko odeljenje u Požegi je polagalo 34 učenika od 39 prijavljenih. Položilo ih je 13, a računarski smer upisalo njih 12.

Kako je za Radio Lunu naveo direktor gimnazije Sveti Sava u Požegi Vladan Nedeljković, požeška gimnazija će podneti zahtev Ministarsvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da im se odobri formiranje računarskog odeljenja, imajući u vidu da se u to odeljenje upisalo više od polovine ukupno predviđenog broja đaka.

Nedeljković veruje da će zahtev biti prihvaćen. U slučaju da ministarstvo odbije zahtev, učenici će, prema rečima Nedejkovića, kao prekobrojni, biti upisani u odeljenja drugih smerova gimnazije u Požegi.

-         To su deca koja su stvarno izuzetni đaci, uglavnom dobri matematičari, naglasio je Nedeljković istakavši da je računarsko odeljenje bilo jedino na listi željenih obrazovnih profila pojedinih đaka.

Ovo bi bila četvrta generacija učenika informatičkog smera u požeškoj gimnaziji. Ukupno 56 obdarenih učenika je pohađalo računarsku gimnaziju u Požegi u protekle tri godine. Poslednje školske godine, računarsko odeljenje sa 20 učenika, prema rečima direktora, bilo je najbolje odeljenje u školi.  

Inače, Gimnaziju Sveti Sava u Požegi će od naredne školske godine pohađati do 110 učenika, koliko i prethodne godine. Društveno- jezički smer je upisalo oko 60 učenika, prirodno- matematički smer 30.

Prvu godinu Užičke gimnazije će od septembra pohađati 180 učenika u šest odeljenja, 90 učenika društveno- jezičkog smera, što je za 30 učenika manje nego prošle godine, i 90 učenika prirodno- matematičkog smera.

Prema pisanju Danasa, polovina od 16 najpopularnijih obrazovnih profila u Srbiji je u medicinskim školama. Učenici su bili zainteresovani i za elektrotehničara informacionih tehnologija u elektrotehničkim školama i za Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage