Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

24. 06. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/Transparentnost Srbija/ foto: Screenshot zvaničnih veb- sajtova Grada Užica

Jedinstven u Srbiji?

Novi sajt Grada na novoj adresi. Bolja komunikacija sa građanima?

Novi zvaničan veb- sajt Grada Užica od prošlog četvrtka se nalazi na novoj internet adresi www.uzice.rs.

Rađen po uzoru na najbolje veb- sajtove u zapadnim zemljama iz oblasti lokalnih samouprava, prema rečima zamenika gradonačelnika Užica Nemanje Nešića, novi sajt grada, po izgledu i sadržajima, jedinstven je u Srbiji.

-        Po pojednim elementima, ne samo sadržine nego i inovativnih elemenata kao što je segment Moje Užice, to ne postoji nigde u Srbiji. Meni se čini da je kreiran na takav način da definitivno bude primer dobre prakse u Srbiji, što se tiče lokalnih samouprava, istakao je Nešić.

Lokalna samouprava novim sajtom, kako je objasnio Nemanja Nešić, teži da unapredi vidljivost svog rada, da poboljša komunikaciju sa građanima, ali i, kako je istakao, mogućnost i pravo svih građana da se na bolji način informišu o svim stvarima koji se tiču grada.

Servisne informacije, najave događaja, vesti o radu lokalne samouprave i obaveštenja od važnosti za građane biće dnevno ažurirani, prema navodima Nešića.

Na novi server će, kako je rekao, biti preneta i dostupna celokupna arhiva sa prethodnog sajta. 

-         Sajt cilja građane Užica sa davanjem informacija, ali isto tako želi da se predstavi drugim ciljnim grupama, pre svega turistima i potencijalnim investitorima, rekao je zamenik gradonačelnika Užica naglasivši da će sajt Grada biti jedinstven u Srbiji i zbog toga što će pojedine veb- stranice biti dostupne na brojnim svetskim jezicima. 

Inače, ukupno 180.000 dinara sa PDV-om, kako je naveo zamenik gradonačelnika, koštala je izrada nove veb platforme grada. 

Inače, građani koji će komjuter zameniti šetnjom gradskim trgom i glavnom ulicom, neće biti uskraćeni za informacije jer će, prema najavama Nešića, na mestu takozvanog sata na glavnoj ulici biti postavljen LED ekran koji će, kako je objasnio, biti povezan sa zvaničnim sajtom Grada i prenositi obaveštenja, najave događaja i servisne informacije.

-         To će Užice svrstati u neke gradove zapadne civilizacije, naglasio je za Radio Lunu zamenik gradonačelnika Nemanja Nešić.

-         Mislim da nakon nekih dve decenije onaj sat treba da ide u penziju, a da njegovo mesto zauzmu moderne IT tekovine, dodao je Nešić.

Podsetimo, Grad Užice se  2015. godine našao na 55. mestu, po indeksu transparentnosti lokalnih samouprava, od 145 gradova i opština koje je, nakon detaljnog pregleda internet sajtova i analiziranih dopisa upućenim lokalnim samoupravama, ocenila i rangirala Transparentnost Srbija.

U analizi istraživanja, rađenog te godine na osnovu oko 87 indikatora, od kojih se više od polovine odnosilo na stanje sajtova lokalnih samouprava, Transparentnost Srbija je navela da je na internet sajtovima većine gradova i opština primetan mali broj informacija o budžetu i izboru direktora javnih preduzeća i ustanova, da su se teško pronalazile odluke skupštine, da su informatori bili neažurni i da je loše funkcionisanje pretrage bio čest problem na sajtovima. 

Za postavljanje i objavljivanje sadržaja na novom zvaničnom sajtu Grada Užica, prema rečima zamenika gradonačelnika Nemanje Nešića, biće zadužena jedna osoba, zaposlena u Gradskoj kući kao veb administrator.

Na sajtu se navodi da je Odeljenje za poslove uprave u organa Grada nadležno za pitanja u vezi sa sadržajem veb- sajta. Administratoru smo uputili pojedina pitanja, koje je Transparentnost Srbija navodila kao indikatore transparentnosti u istraživanju pre dve godine, koja se odnose na dostupnost pojedinih sadržaja na sajtu. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage