Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

24. 06. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Oprezno do novih ispitivanja

Analize kvaliteta vode sa javnih česmi u julu...

Ispitivanja kvaliteta vode sa javnih česmi u gradu su predviđena da se rade u julu. Do rezultata tih analiza se ne preporučuje korišćenje vode za piće sa javnih česmi koje nisu priključene na sistem gradskog vodovoda, potvrdili su za Radio Lunu iz Zavoda za javno zdravlje Užice.

Upozorenja da se voda sa javne česme ne koristi za piće, ukoliko su ispitivanja potvrdila neispravnost vode, trebalo bi vidno da budu postavljena na tim javnim česmama. Za to je, kako podsećaju iz Zavoda za javno zdravlje Užice, zadužena lokalna samouprava. 

Iz Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Užica tvrde da su upozorenja postavljena na svim česmama za koje je analiza pokazala da nisu ispravne. Ističu da to odeljenje, nakon godišnjih ispitivanja, obeležava koje su česme neispravne, ali da, kako navode, oznake brzo budu uklonjene.

Jednom godišnje Zavod za javno zdravlje Užice kontroliše higijensku ispravnost vode sa javnih česmi na području grada, po nalogu Grada Užica, odnosno zahtevu Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj i prema usvojenom programu.

Poslednja ispitivanja higijenske ispravnosti vode sa javnih česmi u gradu su rađena krajem jula 2016. godine. Hemijska i bakteriološka ispravnost vode je tada potvrđena na pet javnih česmi od 33 ispitane.

Kako su za Radio Lunu saopštili iz Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Užica, javne česme se kontrolišu više od 20 godina, uglavnom tokom jula.

-         Kvalitet vode je godinama standardan. Javne česme koje su higijenski ispravne, taj kvalitet pokazuju godinama, one koje su higijenski neispravne, na njima se godinama potvrđuje ta neispravnost, navodi u pisanom odgovoru za Radio Lunu Odeljenje za zaštitu životne sredine i održivi razvoj. 

Ne menja se na bolje kvalitet vode sa javnih česmi koje imaju sopstveno napajanje, kako navode iz Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, osim ukoliko nisu preduzete tehničke i druge mere da se kvalitet te vode poboljša.

-         Veoma su oskudni podaci o položaju kaptažnih građevina, pogotovu na gradskom području, jer se pretpostavlja da su na mestima gde se nalazi kaptaža izgrađeni neki objekti ili saobraćajnice. Dobar primer kako podzemne vode imaju svoj karakteristični i po svemu tajnovit put je javna česma u Carinskoj ulici koja se praktično nalazi u samoj raskrsnici, u trupu puta i godinama je hemijski i bakteriološki ispravna, dalje javna česma na Slanuši (donja cev) povremeno je bakteriološki i hemijski ispravna, a kažu da se kaptaža nalazi u dvorištu između visokih stambenih objekata, objašnjavaju za Radio Lunu iz Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Užica. Pitali smo ih šta je razlog higijenske neispravnosti vode sa većine javnih česmi.

-         Prvenstveno tip izvorišta može odrediti kvalitet vode, česma u Carinskoj ulici je dobar primer. Svakako poštovanje zaštitnih zona oko izvorišta, pogotovu za “plića” izvorišta, usledio je odgovor iz Gradske kuće.

Prema evidenciji Odeljenja za zaštitu životne sredine i održivi razvoj Grada Užica, zabeleženo je da 20 javnih česmi na području grada, 16 u seoskim mesnim zajednicama, ima sopstveno napajanje. Nezvanično je znatno veći broj česmi na seoskom području.

Iz Zavoda za javno zdravlje Užice su naveli da katastar javnih česmi nije potpun i da je procena da na teritoriji grada ima oko stotinu javnih česmi.

Ukupno 11 javnih česmi je priključeno na gradski vodovod, uključujući i česmu na Gradskoj plaži koja je nedavno uvedena u taj sistem.

Voda na toj javnoj česmi na Gradskoj plaži je hemijski i bakteriološki ispravna i može se koristiti za piće, kako nam je saopšteno iz Gradske kuće. Njenu ispravnost su potvrdila ispitivanja kvaliteta vode koja su urađena ubrzo nakon što je česma priključena sistemu.

Inače, kako je Zavod za javno zdravlje Užice više puta isticao, higijenski neispravna voda za piće sa bakteriološkog aspekta je voda za piće koja nije zdravstveno bezbedna za korišćenje i koja se može koristiti u vanrednim okolnostima, ali isključivo nakon prokuvavanja. 

Higijenski neispravna voda za piće sa bakteriološkog i fizičko- hemijskog aspekta je voda koja se ne može koristiti za piće. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage