Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

09. 06. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Rekordan broj prijavljenih!(AUDIO)

Najviše zainteresovanih za nabavku i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova

Blizu 250 vlasnika porodičnih kuća u Užicu se prijavilo na konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama koji je Grad raspisao za ovu godinu, što je, prema rečima gradske većnice Dunje Đenić, rekordan broj prijavljenih tokom tri godine postojanja konkursa.

Prema preliminarnoj rang listi, Grad je odobrio subvencije za ukupno 93 podneta zahteva. Građani su najviše bili zainteresovani za nabavku i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova, ali je, prema rečima Dunje Đenić, značajno što raste interesovanje građana za nabavku kotlova na gas i pelet, kao ekoloških energenata.

-         Ako nam je već strateški cilj gasifikacija i uvođenje gasa u sve individualne objekte i domaćinstva gde postoje tehničke mogućnosti za to, jako je pohvalno što imamo 44 prijave samo za gas, ističe za Radio Lunu član Gradskog veća Dunja Đenić.

Od 97 prijavljenih za nabavku i ugradnju materijala za izolaciju spoljnih zidova, prema rang listi, subvenciju u maksimalnom pojedinačnom iznosu do 120.000 dinara sa PDV-om, za sada će dobiti 25 vlasnika porodičnih kuća. Od utroška sredstava zavisi da li će lista biti proširena. Budžetom je planirano ukupno tri miliona dinara za tu meru.

Prema preliminarnoj rang listi, 30 vlasnika porodičnih kuća, od 79 prijavljenih, dobiće subvencije za nabavku i ugradnju stolarije, po objektu najviše 80.000 dinara sa PDV-om. Moguće je proširenje liste. Konkursom je opredeljeno ukupno 2, 4 miliona dinara za sufinansiranje nabavke i ugradnje stolarije sa odgovarajućim termičkim svojstvima.

Ukupno 25 zahteva je odobreno za nabavku kotlova na gas, dok se za tu meru na konkurs prijavilo četrdeset četvoro. Subvencija Grada za tu meru iznosi do 60.000 dinara sa PDV-om za jedan kotao, bez ugradnje i dodatnih delova koji po specifikaciji proizvođača nisu sastavni deo opreme. Ukupno 1,5 miliona dinara je izdvojeno iz budžeta fonda za sufinansiranje nabavke kotlova na gas. 

Subvencije za nabavku kotlova na pelet, prema preliminarnoj rang listi, dobiće vlasnici 13 porodičnih kuća od dvadeset četvoro prijavljenih. Proširenje liste je moguće, kako se navodi, u zavisnosti od utroška sredstava, namenjenih za tih 13 kuća. Dobitnici mogu iskoristiti subvenciju maksimalno do 85.000 dinara sa PDV-om po kotlu, bez ugradnje i dodatnih delova. Za tu meru je opredeljeno ukupno 1,1 milion dinara.

Konkursom je planirano da Grad sufinansira 50 odsto potrebnog iznosa po objektu sa uračunatim PDV-om. Ukupno osam miliona dinara je obezbeđeno iz budžeta Fonda za zaštitu životne sredine za ovogodišnji konkurs.

Sledi izrada tehničkih izveštaja od strane energetskog menadžera, potom i izrada i potpisivanje ugovora. Ukoliko liste budu proširene, Dunja Đenić kaže da će novi korisnici subvencija biti obavešteni pismeno i telefonskim pozivom.

Gradski većnik i predsednik Komisije zadužene za konkurs Dunja Đenić podseća da korisnici subvencije imaju rok da do 1. oktobra na porodičnim kućama izvedu radove.

Inače, konkurs za sufinansiranje mera energetske efikasnosti na porodičnim kućama teži smanjenju zagađenja vazduha u zimskom periodu, boljom izolacijom kuća, korišćenjem ekoloških goriva, uštedom u energentima.

Konkurs se sprovodi od 2015. godine, kada je od 110 zahteva građana odobreno 30. Prošle godine na konkurs je stiglo oko 170 prijava, Grad je odobrio 78 projekata.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage