Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

24. 05. 2017. Beograd/Čajetina/Užice/Priboj/Nova Varoš

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna/ekominpolj.gov.rs

Zaštitom područja do kontrolisane gradnje

Javni uvid o Predlogu uredbe o proglašenju PP Zlatibor traje do 29. maja, do kada je moguće dostaviti primedbe

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je objavilo da je u toku javni uvid o Predlogu uredbe o proglašenju Parka prirode Zlatibor, kojeg je izradio Zavod za zaštitu prirode Srbije. Javni uvid je moguć i u studiju zaštite sa kartografskom dokumentacijom.

Fizička i pravna lica do 29. maja mogu dostaviti primedbe koje će biti razmatrane tokom javne rasprave o dokumentima o zaštiti. Nakon javne rasprave će konačan predlog ići u Vladu Srbije na razmatranje, što bi, prema ranijim najavama, trebalo da bude za oko mesec dana.

Inače, u članu 1. Predloga uredbe o proglašenju parka prirode Zlatibor se navodi da se zlatiborski planinski masiv stavlja pod zaštitu i proglašava parkom prirode i da se svrstava u prvu kategoriju zaštite, što prema Pravilniku o kriterijumima vrednovanja i postupku kategorizacije zaštićenih područja, znači da je to područje od međunarodnog, nacionalnog značaja.

Park prirode Zlatibor bi se, prema predlogu uredbe, nalazio na području Čajetine, Užica, Nove Varoši i Priboja i obuhvatao površinu veću od 41.923 hektara.

Više od polovine površina, odnosno iznad 56 odsto, u privatnom je vlasništvu, oko 43 odsto u državnom, dok ostatak čine javni, društveni, crkveni i drugi oblici vlasništva. 

Na području Parka prirode Zlatibor su, prema predlogu uredbe, utvrđeni režimi zaštite prvog, drugog i trećeg stepena.

Blizu 49 odsto područja Parka prirode Zlatibor, prema nacrtu uredbe, bio bi pod režimom zaštite trećeg stepena. Oko 46 odsto zaštićenog područja, kako se navodi u predlogu, spada u režim zaštite drugog stepena, dok je oko pet odsto područja Parka prirode Zlatibor, odnosno skoro 2.300 hektara, pod režimom zaštite prvog stepena.

Režim prvog stepena obuhvata lokalitete Viogor, na području Semegnjeva i Mokre Gore, zatim Crni Rzav, klisure Uvca i Griže. Pod režimom zaštite drugog stepena spadaju, između ostalih, Semegnjevska gora- Crni Rzav- Čavlovac, deo klisure Uvac na površini od oko 5.400 hektara, potom Čigota, Murtenica, Ribničko jezero, Ravni Tornik.

Prema predlogu uredbe, na površinama u režimu zaštite drugog stepena se, između ostalog, zabranjuje izgradnja javnih skijališta, vikendica, rudarskih objekata i eksploatacija mineralnih sirovina, otvaranje kamenoloma, izvođenje radova koji bi, kako se navodi, mogli da unište ili naruše geomorfološke i hidrološke karakteristike područja, zabranjuje se i izvođenje geoloških istraživanja koja podrazumevaju izradu istražnih objekata, odnosno bušotine, raskopi, useci, zaseci.

Uredbom na površinama u režimu zaštite drugog stepena nije dozvoljeno ni izvođenje radova na seči šumskog kompleksa, osim uzgojno-sanitarnih radova. Kako se navodi, zabranjene su i promene namene vodnog zemljišta, prevođenja voda i izmene hidrodinamičkih karakteristika i režima potoka i reka, intervencije koje mogu uticati na izmenu hidrološkog režima podzemnih i površinskih voda, izgradnje brana–akumulacija, hidroelektrana na vodotocima ili njihovim delovima koji su klisurastog ili kanjonskog tipa.

Sve navedene zabrane važe i na površinama pod režimom zaštite prvog stepena, na kojima nije dozvoljeno ni korišćenje prirodnih resursa, izgradnja objekata, nekontrolisana poseta i kretanje van postojećih puteva.

Ukoliko predložena uredba bude usvojena, Park prirode Zlatibor biće poveren na upravljanje JP Srbijašume koje je dužno da obezbedi sprovođenje režima zaštite.

To javno preduzeće bi trebalo da donese desetogodišnji Plan upravljanja parkom prirode Zlatibor, za čije sprovođenje bi se novac obezbedio iz budžeta države, od naknade za korišćenje zaštićenog područja i drugih izvora u skladu sa zakonom. 

Podsetimo, Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine je u martu ove godine zvanično pokrenulo postupak pokretanja zaštite prirodnog područja prve kategorije, kao Park prirode Zlatibor. Inače, Zavod za zaštitu prirode Srbije je januara 2016. godine dostavilo Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine studiju zaštite, čime je pokrenut postupak zaštite prirodnog područja

Komentari (4)

ostavi komentar
čet

25.05.

2017.

anonymous Planinar Vlade [neregistrovani] u 22:38

Preteruju sa zabranama

znači neće smeti ni planinari da idu po brdima!?

Odgovori
sre

24.05.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 22:24

STAMATU

ŠERIFU!

Odgovori
sre

24.05.

2017.

cema [neregistrovani] u 20:33

Re: hahaa

Ne lupetaj

Odgovori
sre

24.05.

2017.

Mirjana [neregistrovani] u 17:32

Podrška

Maksimalna podrška.
Kamo sreće da je to neko uradio pre 30-40 godina, danas na Zlatiboru nebi imali haos, beton, buku veću nego u Knez Mohajlovoj u Beogradu.
Zlatibor je uništen.
Veliku odgovornost ima Stamatović koji ovih dana napadajući druge skreće temu.
A narod ko narod .
Voli da neko pljuje vlast, a što je na Zlatiboru cirkus to ništa i što je pare Stamatović poslednju deceniju razbacivao asfaltirajući do svake štale, a nije ulagao u turizam to ništa.
Ali nije to jedini cirkus. Cirkus na sve strane.

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage