Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

11. 04. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić Izvor: Radio Luna

Uklonjena bazna stanica mobilne telefonije na Vujića brdu

Građani peticijom tražili da se skine bazna stanica, pre svega, jer se nalazi u blizini vrtića. Sud presudio u korist JKP Vodovod koji je, uprkos finansijskom gubitku, zahtevao raskid ugovora sa mobilnim operaterom

Mobilni operater Telenor je krajem marta ove godine uklonio baznu stanicu mobilne telefonije, postavljenu pre više od deset godina na stub u vlasništvu JKP Vodovod na Vujića brdu.

Demontaža bazne stanice je usledila na osnovu presude Privrednog apelacionog suda u Beogradu od 16. marta, kako za Radio Lunu priča penzioner Vladan Lučić, diplomirani mašinski inženjer, nekadašnji član Nadzornog odbora JKP Vodovod. To užičko javno komunalno preduzeće, nakon jednoglasne odluke Nadzornog odbora da se raskine ugovor sa mobilnim operaterom oko zakupa antenskog prostora na Vujića brdu, dobilo je spor protiv Telenora na Privrednom sudu u Užicu oko raskida ugovora. Žalbu operatera, koja je potom usledila, Privredni apelacioni sud je odbio kao neosnovanu u februaru ove godine.

Odluci Nadzornog odbora JKP Vodovod i sudskom postupku je prethodila inicijativa građana, rezultirana peticijom koju je, prema rečima Lučića, za jedno popodne januara 2015.godine potpisalo više od 120 građana Užica koji žive u ulici gde je postavljena bazna stanica na Vujića brdu. Građani su peticijom, upućenom gradonačelniku i Nadzornom odboru JKP Vodovod, tražili da se ukloni bazna stanica mobilne telefonije pošto se nalazila na oko 14 metara od dečjeg vrtića Iskra u kojem boravi više od stotinu mališana. Ti mališani su, kako tvrdi Lučić, svakodnevno bili izloženi štetnom kumulativnom zračenju.

-         Posledice po ljudsko zdravlje su vidljive nakon deset godina izloženosti kumulativnom, zbirnom zračenju, tvrdi Vladan Lučić pozivajući se na istraživanja i podatke koje je profesor dr Vidoje Milovanović objavio u svojoj knjizi Mobilna telefonija i/ili vaše zdravlje. Lučić ističe za Radio Lunu da bi mogao da napravi spisak ljudi iz ulice na čije ugrožavanje zdravlja je potencijalno uticalo i zračenje.

-         Računam na svaku treću kuću. To je strahota, priča Lučić.

-         Izgradnja mobilnih baznih stanica kraj škola, vrtića, igrališta je čista ludost i zločin i nikako ne bi smela da se dozvoli, ali se kod nas ne vodi računa, dodaje Lučić. Podseća da je merenjem količine nejonizirajućeg zračenja sa baznih stanica mobilne telefonije, trafostanica i dalekovoda, izvršenim u novembru 2015. godine i objavljenim u januaru prošle godine, između ostalog ustanovljeno da u zoni Telenorove bazne stanice na Vujića brdu, u Njegoševoj ulici i u ulici Laze Lazarevića, jačina električnog polja prelazi deset odsto odgovarajućih referentnih graničnih nivoa, ali da, kako je tada rečeno, ne prelazi graničnu vrednost. Ti podaci, kako je kasnije navedeno u obrazloženju sudske presude, pokazuju da je bazna stanica na Vujića brdu izvor nejonizujućeg zračenja od posebnog interesa koji može biti štetan po zdravlje ljudi. 

Lučić smatra da nisu relevantna pojedina merenja nivoa elektromagnetnog zračenja koje sprovode ili organizuju operateri.

-         Kod njega nož i pogača. Što kažu Amerikanci, nisu lažne brojke već lažovi broje. To mogu sa punim pravom da kažem, komentariše Lučić i objašnjava da operateri ne bi, valjda, sami sebi sekli glavu.

Uklonjenu baznu stanicu na Vujića brdu je pre više od deset godina postavio nekadašnji mobilni operater Mobtel na stupu u vlasništvu JKP Vodovod. To javno preduzeće je, prema rečima Lučića, za zakup stuba na kojem je postavljena bazna stanica, od novijeg operatera Telenora, dobijalo 340 evra mesečno.

-         Ni finansijski gubitak Vodovoda nije sprečio tadašnji Nadzorni odbor koga su činili predsednik Tanović, Danica Jezdić, ja, ali i direktora Vodovoda i ostale prisutne na sednici, da se donese odluka da se Telenoru otkaže ugovor, koji je i inače bio istekao. Naišli smo na zid ispred sebe, ali smo išli do kraja, priča za Radio Lunu Lučić podsetivši da su predlog da se ukloni bazna stanica na Vujića brdu podržali i roditelji mališana koji borave u vrtiću Iskra i mesna zajednica Krčagovo, koja broji oko 12.000 ljudi.

Lučić naglašava da su imali hrabrosti i bili istrajni u zahtevu da se bazna stanica ukloni, uprkos, kako je naveo, perfidnim pritiscima sa svih strana.

-         Kad se radi o deci, nema kompromisa, nema nikakvih para, ustupaka ni povoljnosti. Deca su na prvom mestu. Zbog ovoga sam isteran iz Nadzornog odbora, ali za mene to nije kazna već nagrada. Puno mi je srce kad vidim da roditelji mogu da budu bezbrižni, a deca zdrava.  Veća nagrada mi ne treba, ističe Lučić i poručuje da je svoju misiju završio kada je bazna stanica mobilne telefonije na Vujića brdu uklonjena. 

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

12.04.

2017.

anonymous [neregistrovani] u 15:12

Bazna stanica

Kaže baba Slavka: "E fala bogu pa ukloniše ovaj HAARP valjda će đeca prestati da laju"!!!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage