Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

07. 04. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić/ video: Igor Đorđević Izvor: Radio Luna

Počinju radovi na deponiji Duboko (VIDEO)

Radovi na stabilizaciji i proširenju tela deponije JKP Duboko Užice bi trebalo da počnu 18. aprila.

JKP Duboko Užice je potpisalo ugovore sa izvođačem i supervizorom radova na projektu stabilizacije i proširenja tela deponije. Očekuje se da radovi na prvoj fazi projekta zvanično počnu 18. aprila.

-         Radove će izvoditi konzorcijum Unieco sa francuskom firmom SADE koja je u okviru Veolia group firme poznata na srpskom tržištu po izgradnji vodovoda i postrojenja za prečišćavanje voda. Za nadzor za izvođenjem radova, od 12 firmi koje su se javile, odabran je Civil inženjering Institut za građevinarstvo IG Banja Luka. Nakon prvog radnog sastanka, održanog 4. aprila, zvanično su preuzeli kompletnu dokumentaciju i projekat za izvođenje radova, navodi za Radio Lunu direktor JKP Regionalnog centra za upravljanje otpadom Duboko Užice Nedeljko Milosavljević.

Ovogodišnji radovi podrazumevaju stabilizacione mere postojećeg tela deponije koje se eksploatiše od 2011. godine, a koje je je na pojedinim mestima nestabilno i podložno klizištima zbog kosina na kojima je deponija građena.  

-         Uvek smo imali dodatno upozorenje da odlaganje celokupnih količina koje su bile planirane da se odlože na izgrađeno telo deponije može dodatno pogoršati i dovesti geomehaničku stabilnost tog terena, objašnjava Milosavljević.

-         Za stabilizacione mere, precizno definisane projektom, za nasipe i ojačanja je potrebno oko 50.000 kubnih metara zemlje. To znači da nimalo nisu mali radovi koji bi trebalo da se urade, naglašava Milosavljević tokom gostovanja na Radio Luni.

Mere stabilizacije podrazumevaju i radove na ojačanju postojećih cevi, prečnika 1 600 milimetara, ugrađenih kod Turskog potoka, kako bi se, prema navodima Milosavljevića, na cevima odlagala veća količina i veća debljina otpada od planiranog prethodnim projektom. Ove godine je planirana izgradnja nove ćelije za odlaganje otpada u podnožju Turskog potoka, , zapremine 130.890 kubnih metara, čime će se proširiti telo deponije.

-         Predmet ovogodišnjeg ugovora je i izgradnja prve ćelije sa pristupnim putem i svega što prati ćeliju za odlaganje otpada sa prikupljanjem otpadnih voda, sa planiranim biotrnovima za prikupljanje deponijskog gasa i dogradnjom postrojenja za procedne vode koje će se pojaviti u ćeliji i prikupiti u rezervoaru, odnosno sabirnoj laguni gde se vrši dalje prečišćavanje i tretman tih voda, dodaje Milosavljević.

Projekat stabilizacije i proširenja tela deponije je izradila grčka projektantska kuća Enviroplan. Tehničku kontrolu projekta je uradio Građevinski fakultet iz Beograda. Milosavljević navodi da je po projektu maksimalno 12 meseci predviđeno za završetak pripremnih, građevinskih i propratnih radova na prvoj fazi.

-         Zajednički je zaključak sa prvog radnog sastanka da je izvođaču potreban rok od sedam, osam meseci. Računamo da ćemo u ovoj godini završiti fazu koja je planirana i koja je predmet ugovora, kaže Nedeljko Milosavljević.

Iznos od 2,5 miliona evra, koliko je potrebno za prvu fazu projekta, obezbediće Razvojna agencija Kraljevine Švedske SIDA, posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine sa dva miliona evra finansiraće drugu fazu projekta kojom su planirani radovi na izgradnji dve ćelije kako bi se stvorio dodatan deponijski prostor za odlaganje otpada. Milosavljević dodaje da su ove godine planirane aktivnosti kako bi sa početkom građevinske sezone naredne godine mogli da počnu radovi na drugoj fazi projekta stabilizacije i proširenja tela deponije.

-         Ukupna zapremina sa izgrađenom ćelijom u prvoj fazi i dve ćelije u drugoj biće 580.000 kubnih metara deponijskog prostora što je skoro identično sa deponijskim prostorom koji je izgrađen na početku rada deponije Duboko, ističe Milosavljević i naglašava da će proširenjem tela deponije, izgradnjom i upotrebom novog deponijskog prostora, za deset do 12 godina biti produžen period korišćenja deponije, prema sadašnjim količinama otpada koje se deponuju. 

Inače, na Regionalni centar za upravljanje otpadom Duboko se godišnje dopremi i deponuje od 80.000 do 90.000 tona otpada iz Užica, Čačka, Čajetine, Bajine Bašte, Požege, Arilja, Kosjerića, Ivanjice i Lučana.  Od 580.000 kubnih metara postojećeg tela deponije, popunjeno je 320.000 metara kubnih.

-         Kada budemo imali sigurno mesto za odlaganje otpada, kada ne budemo opterećeni time da li ćemo, zbog količina otpada koje odlažemo, dovesti u pitanje geomehaničku stabilnost deponije, i uvek se vraćati na to i uvek u prvi plan bacati akcenat na to da li ćemo sutra ili za mesec dana moći da odlažemo celikupan otpad koji dolazi iz devet lokalnih samouprava, mislim da ćemo mnogo više moći  da se bavimo uvođenjem novih tehnologija i načinom kako da dođemo do manje količine otpada koje će se deponovati, kako bi vek deponije bio daleko veći. U krajnjem slučaju ćemo doći do novog projekta koji će postojeće telo deponije na koji se otpad odlaže i novoizgrađeno spojiti u jednu deponiju i dati prostor za odlaganje na duži period, u nekoj studiji procenjeno i do 30 godina, naglašava Nedeljko Milosavljević.  

Regija Duboko, u blizini Užica, prostire se na površini od 5.300 metara kvadratnih. Obuhvata 335 naselja sa blizu 350.000 stanovnika, prema popisu stanovništva iz 2011. godine.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage