Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Izdvajamo

02. 03. 2017. Užice

Autor: Jelena Penezić/anketa: Dušan Ranković Izvor: Radio Luna/Radio San

Ugostitelji, poštujte radno vreme!

Pooštrena kaznena politika za nepoštovanje radnog vremena ugostiteljskih objekata u Užicu. Nadležnost za inspekcijski nadzor proširena i na komunalno- tržišnu i turističku inspekciju.

Sa 42 glasa za, četiri glasa protiv i bez uzdržanih, odbornici Skupštine grada Užica su na 11. sednici usvojili Odluku o izmenama i dopunama odluke o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata na teritoriji grada Užica.

Ugostitelji od sada imaju obavezu da najkasnije 30 minuta pre isteka radnog vremena prekinu emitovanje muzike ili muzički program, isključe prigušeno svetlo i prekinu sa pružanjem usluga.

Po izmenjenoj i dopunjenoj odluci, barovi, koji pored usluga pića i hrane pružaju i usluge zabave, subotom i nedeljom mogu raditi do tri sata i 30 minuta, dok je odlukom njihovo radno vreme tokom sedmice od 20 sati do dva sata posle ponoći.

-           Imali smo pravne subjekte koji su se, zarad produžavanja radnog vremena, registrovali u pravne oblike tipa brza hrana i time faktički izbegavali svoju obavezu da vode računa o drugim aspektima, kao što je aspekt bezbednosti, istakao je tokom skupštinske sednice načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Zoran Militarov.

Gradonačelnik Užica Tihomir Petković je poručio da je cilj donošenja odluke približavanje realnoj situaciji na terenu, pokušaj zavođenje reda, pridržavanje odluka i jasno definisanje ovlašćenja inspekcija.

-           Predlogom smo želeli  i da više ne zatvaramo oči pred činjenicom da smo dozvolili rad pojedinih objekata do dva sata u noć, a da oni rade do četiri ili pet kako čujemo od mlađih, rekao je Petković tokom skupštinskog zasedanja. 

-           Ako se radi do ponoći, mi hoćemo da u 12 sati i pet minuta posle ponoći bude zatvoren objekat. I hoćemo da šaljemo komunalnu policiju da radi svoj posao, ali da ima jasna pravila igre, istakao je gradonačelnik Tihomir Petković.

Za inspekcijski nadzor primene odluke, osim komunalne inspekcije i komunalne policije, od sada su nadležne i komunalno- tržišna i turistička inspekcija. Produženo radno vreme se prijavljuje nadležnoj inspekciji, imajući u vidu da više nema nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Inače, u toku 2015. i 2016. godine je podneto 254 prekršajnih prijava u vezi sa prekoračenjem radnog vremena ugostiteljskih objekata u Užicu, zbog čega su svrstani u najčešće prekršaje na području grada.

Najveći deo prekršilaca zaštitu traži pred sudom.

Načelnik Zoran Militarov navodi za Radio Lunu da je prošle godine bilo između 40 i 60 okončanih postupaka, a da deset ugostiteljskih objekata čini 60 odsto ukupnog broja okončanih postupaka u vezi sa prekoračenjem radnog vremena.

-         Evidentno je da se izdvojio broj ljudi koji svesno i namerno krši odluke zbog čega su potrebne oštrije sankcije, naglasio je načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju Militarov i podsetio da je predmet prekršaja radno vreme koje ugostitelj dužan da istakne.

Pooštrena kaznena politika 

Kazna za prekršaje umesto 50. 000 dinara iznosiće 75.000 dinara.

Novčana kazna za prekršaje za odgovorno lice u pravnom licu, odnosno na privredne subjekte, iznosiće 20. 000 dinara, dok je do sada bila 4. 000.

Umesto dosadašnjih 25.000 dinara, ugostitelj će od sada za prekršaje morati da plati kaznu 75.000 dinara, ako komunalni policajac konstatuje da ugostitelj ne poštuje radno vreme.

Ukoliko u kontrolu dođe turistički inspektor, kako je podsetio Militarov, zbog prekoračenja radnog vremena ugostitelj može platiti kaznu od 150. 000 do 500.000 dinara po Zakonu o turizmu.

-         Cilj je da ugostitelj bude svestan da će ga taj prekršaj, koji relativno mali broj ugostitelja čini u gradu, koštati onoliko koliko on ekonomski ne može da pokrije zbog produženja radnog vremena za sat, dva, objasnio je Militarov za Radio Lunu. 

Inače, na buku i glasnu muziku iz ugostiteljskih objekata žalili su se građani Užica i prošle godine kada je zabeleženo više od 76 prijava zbog buke. 

Usvojena Odluka o radnom vremenu ugostiteljskih, zanatskih i trgovinskih objekata je primer nalaženja kompromisnog rešenja, naglasio je za Radio Lunu predsednik Skupštine grada Užica Branislav Mitrović. Izmenjenom odlukom, kako je istakao Mitrović, donekle su uvažene želje građana koji nisu bili zadovoljni dužinom rada ugostiteljskih objekata, posebno u stambenim zgradama, želje vlasnika ugostiteljskih objekata koji žive od zarade u tim objektima i mladih koji izlaze u te objekte.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage