Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Cajetina

09. 09. 2018.

Autor: N.T.B. Izvor: Radio Luna/www.zlatiborpress.rs

Stopića pećina ostavlja bez daha

Za osam meseci Stopića pećinu je posetilo 61000 turista, dok je u prošloj godini taj broj poseta ostvaren za 12 meseci

Stopića pećina postaje sve atraktivnija za turiste o čemu najbolje svedoče statistički podaci iz Turističke organizacije Zlatibor.

-  Za osam meseci ove godine zabeležena je 61000 poseta, što je jednako broju poseta 2017. na godišnjem nivou, rekao je za RAM mrežu Jovan Pavlović, iz Turističke organizacije Zlatibor.

Stopića pećina se nalazi na severoistočnoj strani planine Zlatibor, između sela Rožanstva i Trnave. Udaljena je 30 km od Užica, a od Zlatibora 19 km. Iznad pećine prolazi magistralni put Zlatibor-Sirogojno, od koga je uređena prilazna staza do same pećine.

-Stopića pećina nas je ostavila bez daha. Posetili smo je u pratnji vodiča krajem juna. Naš vodič bio je Radojko i bez njegove priče ova poseta ne bi bila ista. Kiša koja je prethodnih dana padala napunila je kadice i učinila pećinu još lepšom, utisak je članova kluba Kompas kaže Srbija, koji su pećinu posetili ove godine.

Pećina je dobila ime po zaseoku Stopići, a prve pisani podaci o njoj nalaze se u Zapisniku Srpskog geološkog društva iz 1901. godine, dok je prva speleološka istraživanja obavio naš veliki istraživač i tvorac naučne speleologije Jovan Cvijić.

Stopića pećina je rečna pećina dugačka 1.691,5 metara kroz koju protiče Trnavski potok, a čine je pet celina: Svetla dvorana, Tamna dvorana, Velika sala sa kadama, Kanal sa kadama i Rečni kanal. Krečnjački sloj u pećini datira iz perioda triasa i debeo je preko 100 metara.

Turistički deo pećine ima nekoliko atraktivnih elemenata, kao što su: prostrani ulaz, otvori na tavanici (dugure), siparska kupa Pseće groblje, vodopad Izvor života i niz bigrenih kada.

Impresivni ulazni otvor s desne strane reke Prištavice nalazi se na 711,18 metara nadmorske visine. Zaštitni znak pećine predstavljaju Bigrene kade, udubljenja oivičena kamenim zidovima, vijugavim, rumenkastim naborima u kojima se nakuplja voda i kaskadno se preliva stvarajući slapove.

Pri većim vodama formira se jedinstven vodopad visine 9,44 metra, kao sa neba pada zapenušana vodena masa, od kapljica treperi vazduh, a sa mokrih zidova bije hladnoća.

Posetioci kažu da je Stopića pećina remek delo prirode, a u vrelim letnjim danima pravo je skloniše od vrućine. Ukoliko još niste posetili ovu lepoticu možete to uraditi svakog dana od 9.30 do 18 sati. Cena ulaznice je 250 dinara.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage