Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Cajetina

22. 05. 2018. Zlatibor

Autor: Jelena Penezić/foto iz arhive/foto izvor Opština Čajetina Izvor: Radio Luna

Za otpadne vode postrojenje, za pijaću dodatni filteri(AUDIO)

Očekuju smanjenje zagađenja reka, bolji kvalitet vode za piće, stabilnost u vodosnabdevanju Zlatibora. Najavljuju povećanje cena komunalnih usluga.

Kompanija MPP Jedinstvo iz Užica trenutno izvodi pripremne, zemljane radove kako bi se postavili temelji budućeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na zlatiborskoj Obudojevici.

Do jeseni se očekuje kraj građevinskih radova. Tokom zime montiraće se oprema koja je u Sloveniji. Stručnjaci iz firme Hidroinženjering će potom pratiti funkcionisanje objekta zatvorenog tipa i obučavati buduće zaposlene tokom probnog perioda rada postrojenja.

U proleće sledeće godine bi, prema najavama, JKP Vodovod Zlatibor trebalo da dobije ključ izgrađenog postrojenja, investicije vredne oko 4,5 miliona evra kojom će upravljati.  

U postrojenju će raditi radnici JKP Vodovod Zlatibor. Kadar će zbog zabrane zapošljavanja biti preraspodeljen, pa će u budućem postrojenju raditi do tri čoveka u smeni, prema navodima Rada Jovanovića, direktora tog javno komunalnog preduzeća sa 75 zaposlenih na neodređeno i deset zaposlenih na određeno vreme.

Sa početkom rada postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru, čiji je kapacitet 20.000 ekvivalent stanovnika sa mogućnošću proširenja za deset hiljada, prema rečima Rada Jovanovića, porašće cena komunalne usluge.

-         To će morati da se desi jer se tu primenjuje princip zagađivač plaća, kaže Jovanović i objašnjava da će tačan iznos povećanja biti poznat nakon sagledavanja realnih troškova.

Problem zagađenja reke Obudojevica rešiće se, prema rečima Jovanovića, radom postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda čiju izgradnju finansiraju Opština Čajetina sa oko tri miliona i slovenačka agencija pri slovenačkoj vladi Centar za međunarodnu saradnju i razvoj sa 1, 5 miliona donacije u težnji da smanje ekološki problem.

-         Do sada su sve otpadne vode sa Zlatibora išle u recipijent u reku Obudojevicu. Ta reka je, pogotovo u letnjim periodima, bila vrlo zagađena, bez biljnog i životinjskog sveta u sebi, izuzev nekih bakterija koje nisu baš poželjne da budu tu, objašnjava Jovanović i napominje da će postrojenje uticati i da Crni Rzav u slivu Drine bude čistiji. Očekuje povratak riba u reku, obnovu biljnog i životinjskog sveta u slivu Drine i napredak u svrstavanju Čajetine među prve ekološke opštine u Srbiji.

To će, prema najavama, biti moguće nakon izgradnje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Mačkatu, Sirogojnu i Čajetini.

-         Projekti za Mačkat i Sirogojno su urađeni. U toku je prikupljanje dokumentacije od strane nadležnih ministarstava, kaže Jovanović dodavši da je Opština Čajetina iz budžeta opredelila oko šest miliona dinara za izradu idejnog projekta izgradnje postrojenja u Čajetini na osnovu kojeg će tražiti finansijera, potom i izvođača radova.

Kanalizacioni kolektor u Sirogojnu gradiće se i ove godine kako bi se, prema objašnjenju Jovanovića, kanalizacija dovela do mesta gde će biti buduće postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u tom čajetinskom naselju.

U naselju Gajevi na Zlatiboru se trenutno izvode radovi na proširenju vodovodne mreže.

Prema najavama Jovanovića, uskoro počinje izgradnja vodovodnog kraka od hotela Vis, nekadašnjeg hotela Jugopetrol, do Tić polja i brda Vlaovina gde će biti izgrađen rezervoar kapaciteta 2000 kubnih metara. Rezervoar će vodom snabdevati stanovnike Vlaovine, Tić polja, Gajeva, rešiće problem vodosnabdevanja područja na kojem se ubrzano gradi, kako kaže Jovanović, staviće pod kontrolu čitav sistem vodosnabdevanja na Zlatiboru.

-         Pošto radimo krak od rezervoara Karaula do budućeg rezervoara u Tić polju, to će raditi po sistemu spojenih sudova, tako da ćemo obezbediti stabilnost u vodosnabdevanju i dodatne količine vode kao rezerve u slučaju kvarova na magistralnoj cevi na Zlatiboru, objašnjava Jovanović.

Navodi da bi za oko dve godine mogla da bude gotova izgradnja rezervoara na Tić polju i da bi tender za izvođenje radova uskoro trebalo da raspiše Opština Čajetina koja i finansira radove.

JKP Vodovod Zlatibor uradi prosečno u toku godine oko 20 kilometara vodovodne i oko deset kilometara kanalizacione mreže. Jovanović se nada ovogodišnjem rezultatu iznad proseka.

Porašće, prema najavama Jovanovića, naknada za isporučenu vodu koju bi oko 12.000 korisnika komunalnih usluga JKP Vodovod Zlatibor trebalo da plaća nakon ugradnje dodatnih filtera na postrojenju za preradu vode za piće u Ribnici.

Novi filteri, prema rečima Jovanovića, rešiće višedecenijski problem i smanjiti blago povećane koncentracije nikla, prisutnog u tlu, u slivu Crnog Rzava, zbog kojeg voda iz javnog vodovoda nije za piće već za sanitarno- higijensku upotrebu.

-         Ti prelazi su u nivou merne greške instrumenta. Na trećoj decimali, hiljaditi deo milligrama po litru. Ne utiče na zdravlje, ali nije u skladu sa Pravilnikom o higijenskoj ispravnosti vode za piće, navodi Jovanović istakavši da je zabrana proglašena zbog sigurnosti, te da analize beogradskog Gradskog zavoda za javno zdravlje pokazuju da je voda bezbedna za piće.

U toku je procedura nabavke nove opreme za dodatno filtriranje vode za piće kojom se stanovništvo Čajetine i Zlatibora snabdeva sa postrojenja na Ribničkom jezeru koje je nastalo početkom sedamdesetih godina prošlog veka, izgradnjom veštačke brane na reci Crni Rzav.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage