Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Cajetina

05. 03. 2018.

Autor: Radio Luna Izvor: Tanjug/Blic/Radio Luna

Prvih 20 tona mesa iz čajetinske klanice kreće za Tursku

Srpska govedina, pretežno od zlatiborskih farmera, na tržištu koje ima 70 miliona stanovnika

Prvih 20 tona srpskog goveđeg mesa krenuće danas za Tursku, čime je sporazum o slobodnoj trgovini sa odobrenom izvoznom kvotom od 5.000 tona godišnje u ovu zemlju počeo i praktično da se realizuje, rečeno je u Ministarstvu poljoprivrede za Blic.

Sve pripreme, uključujući i klanje 70 grla su obavljene u klanici Zlatibor Čajetina koju su Turci izabrali za sprovođenje tog važnog posla za Srbiju, piše list Blic i dodaje da će kamioni nakon svih carinskih provera krenuti u večernjim satima.

Goveda su odabrana iz svih krajeva zemlje, ali je najveći deo otkupljen od zlatiborskih farmera.  Ukupna neto težina 70 grla koji će krenuti za Tursku iznosi 20.400 kilograma.

Prema nedavnom pisanju Blica, prodaja goveđeg mesa iz Srbije u Tursku je ugovorena u oktobru 2017. godine, sporazumom dve države o slobodnoj trgovini. Srbija je od Turske dobila kvotu za izvoz 5.000 tona govedine godišnje, a plasman mesa u tu zemlju biće posredstvom klanice Zlatibor Čajetina za koju je Turska utvrdla da ispunjava sve njihove standarde.

Kako je nedvano pisao RTS, Srbija ima nešto više od 900.000 grla goveda svih kategorija. Godišnje se proizvede oko 80.000 tona mesa.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage