Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Cajetina

30. 11. 2017. Čajetina

Autor: Radio Luna Izvor: Radio Luna/foto izvor:Opština Čajetina

Počela gradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda na Zlatiboru

Postrojenje ukupne vrednosti četiri i po miliona evra bi, prema najavama, trebalo da bude gotovo za godinu dana

Izgradnja postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, ukupne vrednosti četiri i po miliona evra, za čiju realizaciju je slovenačka vlada izdvojila 1,5 miliona evra, još jedna je u nizu kapitalnih investicija usmerenih ka zaštiti životne sredine koja je od izuzetnog značaja ne samo za opštinu Čajetina već i za sve druge lokalne samouprave smeštene  u slivu reke Drina,  izjavio je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović prilikom obeležavanja početka radova na izgradnji postrojenja za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, u dolini reke Obudojevice.

 

Opštine Čajetina je uložila oko 3 miliona evra u izgradnju postrojenja, kapaciteta 20.000 ekvivalent stanovnika.

Opština Čajetina je završila idejno rešenje, odredila lokaciju, uradila pristupni put i trafostanicu, kako bi se stekli svi potrebni uslovi za izgradnju tog postrojenja, infrastrukturnog projekta koji će, kako ističe Stamatović, opštinu Čajetinu svrstati među prve ekološke opštine u Srbiji.

JKP Vodovod Zlatibor biće korisnik budućeg postrojenja koji je, kako je naveo direktor tog javnog preduzeća Rade Jovanović, višestruki značajan za Zlatibor, za njegov turistički razvoj i svrstavanje planine u turističku destinaciju prve kategorije i za zaštitu životne sredine i uređenje dela reke Obudojevice gde će biti izgrađeno i šetalište. 

Radove na izgradnji postrojenja izvodi konzorcijum koji čine građevinske firme Jedinstvo iz Sevojna, beogradski Beohidro i slovenačka firma Hidroinženiring.

Za manje od godinu dana će fabrika biti puštena u rad, prema najavama direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Republike Slovenije Gašpera Ježa koji je naglasio da je Centar zainteresovan da pomogne celom području oko reke Drine u pročišćavanju otpadnih voda koje se slivaju u tu reku.

Kako navode iz Opštine Čajetina, u planu je i izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za Sirogojno, Mačkat i Čajetinu, gde je i najveća koncentracija stanovništa. Izgradnjom tih postorjenja, kako ističu iz te lokalne samouprave, opština Čajetina će biti prva kompletno ekološka opština u Srbiji.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage