Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Cajetina

27. 10. 2017. Užice

Autor: J.P. Izvor: Radio Luna

Nedostaju metalurški inženjeri, tražiće se elektroničari

Obrazuj se i zaposli...

Metalurški inženjeri nedostaju Impol Sevalu, kaže generalni direktor Ninko Tešić. Objašnjava da se poslednjih godina ta radna mesta popunjavaju nakon što studenti i učenici, koje Impol Seval stipendira, završe obrazovanje, uz praksu u fabrici u Sevojnu.

Potrebne topioničare, vozače unutrašnjeg transporta i radnike u proizvodnji, Impol Seval je pronalazio uz podršku Tehničke škole-  prekvalifikacijom kadrova.

Operater za preradu metala je novi obrazovni profil u Tehničkoj školi u Užicu po sistemu dualnog obrzaovanja koji je otvoren saradnjom Impol Seval Valjaonice aluminijuma, Valjaonice bakra i Tehničke škole, a zbog tražnje za tim stručnim kadrovima. Nakon trogodišnjeg obrazovanja i redovne prakse u fabričkim halama u Sevojnu, kako navodi generalni direktor Impol Sevala, imaćemo gotove radnike na raspolaganju.

Tešić podseća da su jedno vreme mladi bili nezainteresovani za studiranjem na metalurškom fakultetu, a da su, kako kaže, svi trčali da završe menadžment.

-         Imam sad ovde 50 CV- jeva diplomiranih ekonomista, tridesetoro njih su deca naših radnika i imam ogroman pritisak, kao direktor, da im pomognem, ali jednostavno ne možemo primiti 30 diplomiranih ekonomista. A kad su deca upisivala, niko nije dolazi0 da me pita za savet. Tada bih  savetovao da upišu metalurški fakultet pa bi svi radili kako završe školu, objašnjava Ninko Tešić. Dodaje da je veliki problem i odlazak stručnih kadrova iz zemlje.

Mladi treba da razmišljaju gde će da dobiju posao kad završe školu, a ne samo da razmišljaju da im je škola potrebna, a posle ne mogu da nađu zaposlenje, ističe predsednik uprave slovenačkog poslovnog sistema Impol Jernej Čokl objasnivši da u Sloveniji određeni kadrovi, a mogu biti i doktori nauka, kako kaže, uopšte ne mogu da se zaposle. Navodi da se u poslednje vreme u toj zemlji, kako kaže, malo više gleda na potrebe privrede, ali još nedovoljno.

Za sada je dovoljan broj metalurškog kadra koji je potreban poslovnoj grupi Impol u Sloveniji, zbog, kako podseća Čokl, postojanja metalurškog fakulteta u Ljubljani i stipendiranja studenata.  Metalurški kadar nedostaje Šibeniku, čiji bi TLM Šibenik, prema najavama, krajem oktobra trebalo da postane vlasništvo kompanije Impol sa ukupno 2 300 zapsolenih i poslovne grupe koja, inače, godišnje prihoduje ukupno 700 miliona evra.

Uspeh i razvoj fabrika u budućnosti, kako prognozora predsednik uprave slovenačkog poslovnog sistema Impol Jernej Čokl prema iskustvima zemalja zapadne Evrope, zavisiće od kadrova koji se bave računarima, elektronikom.

Elektroničari će nedostajati uskoro i sevojničkom Impol Sevalu, ocenjuje Ninko Tešić jer, kako kaže, sve ide u tom pravcu.

Možda ćemo prvo njih primati od novih radnika, dodaje generalni direktor Impol Sevala, fabrike sa oko 680 zaposlenih, godišnjom proizvodnjom do 64.000 tona i ostvarenom godišnjom vrednošću izvoza od oko 100 miliona evra, zbog čega je među najvećim izvoznicima u Srbiji.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage