Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

04. 03. 2015. Užice

Autor: Jelena Šopalović Izvor: Radio Luna

Akcija za čistiji grad: priključak za gas u pola cene!

Skupština akcionara Užice gas je odlučila da u narednih deset meseci sprovodi akciju Užice – čistiji grad, koja će građanima omogućiti plaćanje priključka za gas po ceni od 490 evra, bez PDV-a.

Cena priključka za gas za individualne korisnike i domaćinstva u Užicu iznosiće 490 evra, bez PDV-a, do kraja godine. Smanjenja cena priključka za 50 posto je rezultat odluke skupštine akcionara Užice gasa da pokrene akciju Užice- čistiji grad, u težnji da se smanji aerozagađenost.

Zainteresovani građani će iznos od 490 evra bez PDV-a plaćati u 36 jednakih rata po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan uplate.

-         To znači da će rata biti 16, 33 evra. Uslov je da do kraja godine građani urade instalaciju, tehnički prijem instalacije, da potpišu Ugovor o snabdevanju prirodnog gasa i da se obavezaju da će do kraja kalendarske godine početi da koriste gas, naveo je Milan Sekulić, direktor Užice gasa.

U akciji Užice gasa mogu učestvovati i građani koji su potpisali Ugovor o delimičnom priključku od 200 evra, bez PDV-a, čime im je omogućen ulazak instalacije u dvorište.

-         Imaju pravo da produže Ugovor o izgradnji kućnog gasnog priključka, u skladu sa akcijom, s tim da razliku od 290 evra bez PDV-a mogu da isplaćuju u 20 jednakih mesečnih rata i moraju uraditi instalacije i početi sa korišćenjem gasa do početka sezone, odnosno do 15. oktobra, rekao je Sekulić.

Korisnici stanova u zgradama za kolektivno stanovanje gde svaki stan ima nezavisan priključak, uz Ugovor sa investitorom, mogu koristiti olakšice akcije pod istim uslovima kao i individualni korisnici. 

Da bi građani koristili gas kao grejanje, potrebno je da izdvoje sumu novca i za kupovinu kotla, instalaciju, za dobijanje niza saglasnosti. Za efikasno korišćenje gasa kao grejnog energenta, neophodna je i izolacija stambenog objekta.

-         Da bi počeo da se koristi gas, neophodno je minimum još 2 000 evra. Za one koji nemaju radijatore, trošak je od 3 000 do 4 000 evra, u zavisnosti od veličine objekta, navodi Milan Sekulić.

On podseća da na smanjenje aerozagađenja u gradu utiče više od stotinu faktora, zbog čega je potrebno sprovesti i druge mere za smanjenje zagađujućih materija u vazduhu.

-         Krenuli smo u pregovore sa poslovnim bankama. Za sada još nema boljih pogodnosti od 36 meseci plaćanja rata. Ako bude, sigurno će biti uključene u ceo projekat, rekao je Tihomir Petković, gradonačelnik Užica.

Od 20 000 domaćinstava u Užicu, oko 13 500 ima mogućnost priključenja na mrežu gasovoda, pokazala je studija rađena pre početka procesa gasifikacije grada. U Užicu se za sada 360 domaćinstava priključilo na gas. Sekulić smatra da se akciji neće priključiti više od 20 posto od ukupnog broja domaćinstava. 

-         Nerealno je očekivati i pet hiljada priključaka u gradu jer je u Srbiji na gasu trenutno priključeno deset posto, odnosno 249 000 domaćinstava. Smatram da će akcija najviše postaći one koji su potpisali ugovore i koji već imaju nešto urađeno, dodao je Sekulić, direktor Užice gasa.  

Na odziv građana uticaće i cena gasa koja od 2. marta u Užicu iznosi 51, 23 dinara po metru kubnom.  

Komentari (1)

ostavi komentar
sre

04.03.

2015.

Don Kihot [neregistrovani] u 23:28

Napokon

Ovo je bio jedan od nasih zahteva u januaru 2014.god. Nazalost trebalo im je samo 14 meseci da shvate poentu ?

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage