Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

26. 01. 2015. Užice

Autor: Jelena Šopalović Izvor: Radio Luna

Užičani začepili predrasude

Udruženje cerebralne i dečije paralize Užice je obeležilo godinu dana od početka akcije Začepimo predrasude. Najmlađi i najstariji Užičani su najzaslužniji što je od početka akcije prikupljeno oko 1 500 kg plastike, ali i što su se učvrstile veze između zajednice i osoba sa invaliditetom.

Oko 1 500 kilograma plastike je prikupljeno tokom godinu dana trajanja akcije Začepimo predrasude. Akciju je pokrenulo Udruženje invalida cerebralne i dečije paralize Užice u težnji da se plastični otpad prikuplja i reciklira, čime bi se osim podizanja ekološke svesti građana unapredio položaj osoba sa invaliditetom.

-         Cilj akcije je bio da pomognemo Udruženju sredstvima koje dobijemo od reciklirane plastike. Kroz akciju smo shvatili da je ekološki momenat vrlo bitan. Građani dosta plastike bacaju u kontejnere, a ta plastika ne ode na pravo mesto da se iskoristi, naveo je Zoran Milovanović, inicijator akcije.

Deca i starije osobe najčešće su se odazivali akciji Začepimo predrasude.

-         Kod dece smo prepoznali polet. Deca su u neverovatnoj brzini prikupljala neverovatne količine plastike. Mi nismo znali da postoji ta količina plastike u okruženju jedne škole. Deca su dolazila sa džakovima čepova i sa balonima i bili su srećni jer nešto donose nama. Deca su mobilisali svoje porodice i pokazivali im da se nešto ne baca već odvaja. Promena svesti ukućana je krenula od najmlađih što je neverovatno, istakao je Čedomir Cicović, koordinator info centra za osobe sa invaliditetom.

-         Dobili smo prepoznatljivost na nivou našeg grada. U svakodnevnoj praksi se sada vidi prisustvo osoba sa invaliditetom. Građani su zbog naše inicijative, ali svoje želje da pomognu, učestvovali i dolazili u udruženje. Dali smo ljudima razlog da uđu u prostorije udruženja i da ponude i druge oblike saradnje. To je ogroman korak ka velikoj promeni svesti – osobe sa invaliditetom koje nešto rade i doprinose zajednici. Građani i zajednica doprinose osobama sa invaliditetom učestvovanjem u akciji. To je kompletna sinergija, naglasio je Čedomir Cicović iz udruženja.

Akcija Začepimo predrasude se nastavlja. Građani svakog dana od 9 do 16 sati mogu doneti tvrdu otpadnu plastiku od polipropilena u prostorije udruženja.

-         Apelujemo na sugrađane da nakon prolećnog čišćenja donesu tvrdu plastiku, jer kabasti komad plastike menja tri, četiri balona čepova, dodao je Cicović.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage