Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

29. 10. 2014. Užice

Autor: Jelena Šopalović Izvor: Radio Luna/Tanjug

Gluvi SOS telefoni

Rebalansom budžeta grada je predviđeno povlačenje 500 000 dinara, opredeljenih za uslugu SOS telefona kao pomoći žrtvama psihičkog i fizičkog nasilja. Odluka o socijalnoj zaštiti bi 2015. godine mogla biti dopunjena uslugom SOS telefona. Za sada se žrtve nasilja mogu obratiti Centru za socijalni rad, za razgovore, podršku i pomoć.

U Užicu i dalje ne postoji SOS telefon za žrtve nasilja koje su predviđene Konvencijom Saveta Evrope. Ženska odbornička mreža Užica je 2013. godine uputila zahtev lokalnoj samoupravi da se Odluka o socijalnoj zaštiti dopuni uslugom SOS telefona. Odluka nije promenjena.

Budžetom grada Užica je opredeljeno 500.000 dinara za osnivanje SOS telefona, ali se taj novac ne može trošiti bez pravnog osnova. Iz Grada poručuju da će se novac za SOS telefon povući rebalansom budžeta. 

O potrebi uvođenja SOS telefona na području grada Užica za radio Lunu govore aktivistkinja Ženskog centra Užice Radmila Gujaničić, članica Saveta za ravnopravnost polova i predsednica radne grupe Saveta za oblast nasilja, član Gradskog veća Branko Gavrilović, zadužen za socijalnu politiku i Snežana Ivanović, direktorka Centra za socijalni rad. 

Istraživanje Autonomnog ženskog centra u Srbiji je pokazalo da zbog nasilja u porodici država godišnje iz budžeta potroši između 200 i 530 miliona dinara, samo za minimalne troškove centara za socijalni rad, policije i tužilaštva. 

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage