Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

11. 04. 2014. Užice

Autor: Aleksandra Ranković Izvor: Radio Luna

Znanje je moć!

Zahvaljujući porodici Stanković Ćirković, deca u dve škole u Užicu uče nemački jezik po programu Deutsche Sprach Diplom,koja im otvara velike mogućnosti u daljem obrazovanju.

Dobre namere i želja da se pomogne drugima u skladu sa mogućnostima stiču se vaspitanjem u porodici, od rodjenja. Ideja Slobodanke Mire Stanković Ćirković, predsednice Kola srpskih sestara Užica da deca u Užicu dobiju dodatno obrazobvanje iz nemačkog jezika, naišla je na pozitivan stav kod njenog sina, Stanka Stankovića Ćirkovića, koji više od deceniju i po živi i radi u Nemačkoj. Ovaj rodjeni Užičanin, bez obzira na meridijane na kojima trenutno radi, poznat je medju sugradjanima kao veliki lokal patriota i humanitarni radnik, u skladu sa vaspitanjem koje je na njega prenela njegova majka.

„Ja sam bio učenik ove škole i od rodjenja sam voleo svoj grad i svoju školu. Ova ideja je pokrenuta mojom unutrašnjom željom i stremljenjem da se povežu moja današnja domovina Nemačka i moja otadžbina Srbija. Program je mogao da zaživi isključivo kroz kulturnu i naučnu saradnju na nivou školstva, obrazovanja institucija nauke i kulture. Povezivanje zemalja može se ostvariti na mnogo načina. Izabrao sam najlepši, smatrajući da treba povezati one kojima je pomoć najpotrebnija, odnosno decu, i omogućiti im da jednog dana imaju bolju perspektivu. Bilo mi je važno da se deca iz moje škole i mog grada ubace u tokove internacionalnog, evropskog obrazovanja koji će im jednog dana dati perspektivu da ako žele, nastave dalje školovanje, studije negde na zapadu, u obrazovnim institucijama koje su poznate u svetu, poput Univerziteta u Hajdelbergu ili u Bonu, gde sam ja studirao.“-rekao je za Radio Lunu Stanko Stanković Ćirković.

Stanko Stanković Ćirković je pokrenuo inicijativu i ostvario kontakte sa nadležnim institucijama u Nemačkoj i Ambasadom Nemačke u Beogradu da se Osnovna škola Kralj Petar II priključi programu nastave nemačkog jezika Deutsche Sprach Diplom. Ova škola je prva osnovna škola koja je ušla u saradnju sa Užičkom gimnazijom. To podrazumeva osam godina nastave nemačkog jezika. Naporan rad učenika i nastavnika biće krunisan diplomom i perspektivom za buduće obrazovanje, istakao je Stanko Stanković Ćirković.

„Ovaj program obuhvata povezivanje škola u interaktivni sistem obrazovanja, gde će učenici i nastavnici medjusobno saradjivati i razmenjivati iskustva. Deca će učiti po jednom standardu koji se kreira i radi u Nemačkoj. Ušli smo u jubilej, 40 godina programa nemačke diplome koje je pod kontrolom Ministarstva inostranih poslova Nemačke a kordinaciju i rad obavljaju kulturne institucije Ministarstva kulture svih saveznih država u Nemačkoj.“-rekao je Stanko Stanković Ćirković.

Nikola Tošić, učenik sedmog razreda pozitivno ocenjuje program po kome se uči nemački jezik u njegovoj školi uz nadu da će stečeno znanje iskoristiti u budućnosti.

„Mislim da će mi ovaj način učenja nemačkog jezika veoma značiti u budućnosti za neki posao u oblasti medicine ili kuvarstva. Nadam se da ću stečeno znanje iskoristiti i na putovanjima. Dopada mi se ovaj način učenja nemačkoj jezika. Zanimljivo je raditi sa ovom tablom u odnosu na druge časove. Možemo raditi različita vežbanja na tabli, za kontrolni, diktat pismeni zadatak.“-kaže Nikola Tošić, učenik sedmog razreda Osnovne škole Kralj Petar II.

Nastavni kadrovi iz Prve osnovne škole Kralj Petar II i Užičke gimnazije su ušli u program obuke. Školama je isporučen izvestan broj udžbenika i opreme uz koje će se budući DCD-ovci spremati za ispite. O prednostima programa govori Sonja Mandić, profesorka nemačkog jezika u Prvoj osnovnoj školi Kralj Petar II.

„Prednosti su zato što deca koja uče nemački u ovoj školi su ušla u program DSD sertificiranja djaka, to znači DSD-Deutsche Sprach Diplom, što znači priznata jezička diploma za znanje nemačkog jezika. Obuhvaćeno je osam godina kontinuiranog učenja nemačkog jezika. Ušli smo u saradnju sa Užičkom gimnazijom. Deca kada izadju iz osnovne škole ako se odluče da upišu Užičku gimnaziju, nastavljaju program po kojem su započeli. Nakon osam godina učenja nemačkog jezika imaju pravo da izadju na ispit koji je za sada na nivou B 1. Od Nemačke dobijaju zvanično priznat dokument, diplomu koja je prihvaćena svuda u svetu. Ako ne ispune ono što je potrebno za nivo B 1, onda mogu polagati za niži nivo, A 2. Ako izadju na ispit, u svakom slučaju nešto dobiju. Polaganje ispita je besplatno i finansira ga država Nemačka.“-istakla je Sonja Mandić, profesorka nemačkog jezika u Osnovnoj školi Kralj Petar II.

Prema rečima Sonje Mandić, uz pomoć Stanka Stankovića Ćirkovića Osnovna škola Kralj Petar II za učenje nemačkoj jezika od Nemaca je dobila laptop, projektor, fotokopir aparat i zvučnike u toku prošle školske godine. Škola je ušla u pretplatu za jedan časopis a učenici sedmog razreda dobili su užbenik za učenje nemačkog jezika. Profesorka kaže da često ide na obuke i seminare, koji su i za profesore besplatni.

Želja i navika da se pomogne onima kojima je pomoć potrebna, nije jedina misija Kola Srpskih sestara, istakla je Slobodanka Mira Stanković Ćirković, dugogodišnja predsednica Užičkog Kola. Kolo nastoji da unapredi kulturno prosvetiteljski život u Užicu, u čemu je predsednici Kola kroz program učenja nemačkoj jezika u Užicu, pomogao njen sin.

„Osnova nam je bila da deci koja se edukuju na pravi način pružimo dodatna znanja iz nemačkog jezika. Saradnjom sa ovom školom, direktorom i kolektivom napravili smo pravi pogodak. Puno nam je srce jer smo moj sin i ja bili učenici ove škole.“-rekla je Slobodanka Mira Stanković Ćirković.

Stara je istina da je u znanju moć. Porodica Stanković Ćirković otvorila je mladim sugradjanima vrata za proširivanje vidika i sticanje znanja koja će svakako biti na korist dece koja uče nemački kroz ovaj program. O perspektivama programa govori Stanko Stanković Ćirković.

„Deca imaju perspektivu da bez polaganja prijemnih ispita koji mogu da traju do godinu dana u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, direktno ulaze u nivo Nemačkog obrazovanja. Na taj način preskaču godinu dana napornog rada u samoj zemlji, što je veliki pomak napred.“-istakao je Stanković Ćirković.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage