Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

06. 02. 2014. Užice

Autor: Jelena Šopalović Izvor: Radio Luna

U Užicu se grade tri crkve(AUDIO)?

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve su osveštali zemljište na tri lokacije u Užicu koje su predviđene za izgradnju pravoslavnih hramova.

Predstavnici Srpske pravoslavne crkve osveštali su zemljište na tri lokacije u Užicu koje su predviđene za izgradnju pravoslavnih hramova.

„Onde gde crkva živi, tu živi i narod. Crkva je starija nego bilo koja država. Države su prolazile, imperije propadale, crkva je ostajala. Ovo mesto kao da je čuvano da se na njemu sagradi hram i kao da je vekovima čekalo da dobije svoju krunu, a nema lepše krune od crkve“, rekao je episkop šumadijski i administrator žički Jovan koji je prisustvovao činu osveštanja budućeg hrama Svete Prepodobne Mati Paraskeve na Karauli.

Gradonačelnik Užica Saša Milošević rekao je da je izgradnja hramova istorijski događaj za građane Užica.

„170 godina ovde nije bio nijedan verski objekat izgrađen. Zadnja crkva je ovde izgrađena kada je u Užicu bilo 700 pravoslavnih duša, a bilo je 3 500 turskih. Tada su smogli snage da izgrade crkvu, a sada kada ima 70 000 građana grada Užica, ne možemo da napravimo nijednu. Pravoslavna crkva hoće da izgradi hramove i smoćiće snage da to uradi uz podršku lokalne samouprave i građana. U narednom periodu ćemo izgraditi sve tri crkve“, rekao je Milošević.

Gradnja crkve na Karauli, iznad Starog grada, počinje na proleće. Lokalna samouprava je obezbedila 20 miliona dinara za izgradnju pristupnih puteva i potpornih zidova za pravoslavni hram koji će se graditi na trenutno nepristupačnoj površini od 78 ari.

"Projekat je urađen, pare su obezbeđene. Ostatak novca ćemo tražiti od donatora i od države", rekao je Milošević.

Crkve će se graditi i u Krčagovu i na Međaju, na lokacijama koje su trenutno u vlasništvu grada i koje su urbanističkim planom previđene za izgradnju verskih objekata.

"Na Međaju se gradi hram Svete Trojice. Papiri su u toku, papirološke stvari treba da se prevedu, pa se kreće u osveštenje temelja pa u izgradnju crkve", rekao je Milošević.  

Osveštavanju zemljišta na lokacijama budućih crkava prisustvovao je ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, pod čijom nadležnošću se nalazi registar crkava i verskih zajednica.

“Mi imamo uzor da budemo bolji nego što jesmo upravo na ovom prostoru gde su se susretali vekovi, gde su se susretale civilizacije, gde su se susretali osvajači. Treba da se setimo te slavne prošlosti, treba da se setimo svih onih koji su se ovde sukobljavali da bismo se ubuduće mirirli“, rekao je Selaković. 

Komentari (5)

ostavi komentar
pet

07.02.

2014.

pravnik [neregistrovani] u 12:24

re: sramota

Polako prijatelju, polako ne zaleći se nije baš tako. Niko ne otuđuje zemljište. Pobrkao si lončiće. Ne pričaj o materiji koju ne poznaješ. Prvo se raspitaj pa onda pametuj.

Odgovori
pet

07.02.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 12:22

Ajde, dosta više

Ajde LDP-ovci dosta više, sjašite sa sajtova. Idite pa gradite azile za kučiće, za bolje i niste.

Odgovori
pet

07.02.

2014.

anonymous [neregistrovani] u 10:49

Katastrofa

Stvarno sramota! Crkva gradi "lanac" svojih objekata da bi izašla u susret potrebama građana.Lokacije pribavlja mimo zakona i očekuje pomoć lokalne samouprave jer je strateški prioritet ovog grada izgradnja verskih objekata, koja će doprineti zapošljavanju i povećanju životnog standarda stanovništva!?.Cene svojih usluga formira sama, a građani na sve pristaju jer se treba krstiti, venčati, slaviti krsnu slavu, sahraniti...

Odgovori
pet

07.02.

2014.

sramora x 3 [neregistrovani] u 01:52

uuuuu

podrska za prvi komentar. istovetno misljenje imam.

Odgovori
čet

06.02.

2014.

Ivan [neregistrovani] u 23:37

Sramota

Sa kojim pravom vi otudjujete gradsko zemljiste,u ovoj lopovskoj zemlji vise nema zakona,popovi i crkva puni para a grad im ustupa besplatno zemljiste,za novu lokaciju odakle ce otimati ovom jadnom narodu pare,ako tako i treba ovce su tu da bi se šisale! Ne placaju porez drzavi,otimaju zemljiste,otimaju od naroda pare sve navodno pod plastom boga a narod cuti i trpi,ako,ko je lud nek trpi!
P.S, Ja verujem u Boga,al ne verujem u njegovu administraciju!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage