Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

10. 02. 2013. Užice

Autor: Aleksandra Ranković Izvor: Radio Luna

Vredne ruke

U Gradskom kulturnom centru održan je Bazar rukotvorina na kome su izloženi autentični predmeti od drveta, unikatni nakit i grnčarija.

14 izlagača predstavilo je svoje originalne radove na drugom prodajnom Bazaru rukotvorina. Bazar je okupio umetnike koji veštim rukama pokušavaju da stare zanate koji se prenose s kolena na koleno sačuvaju od zaborava.

“Želim da pokažem ljudima da se sa vrlo malo ulaganja, ali sa puno entuzijazma, volje I želje, puno toga može da napravi”. Cilj mi je da pokrenem mlade da ne očajavaju, da ne sede kod kuće. Uz malo kreativnosti mnogo toga nastaje.-rekla je za Radio Lunu Violeta Jovanović Smiljanić, volonterka GKC-a. Ona je podsetila na humanitarnu prodajnu izložbu koja je u istom prostoru bila postavljena krajem prošle godine. Smiljanićeva je najavila da je planirano da Bazar rukotvorina postane tradicija koja će se organizovati svakog meseca. I sama organizatorja je izložila unikatni nakit od gline, stakla, perlica, žica koji je kreirala I izradila.

Medju izloženim radovima pažnju privlače predmeti radjeni na drvetu u posebnoj dekubaž tehnici. Medju njima se izdvajaju predmeti sa likom glumice Odri Hepbern.

“Dekubaž tehnika je nastala u 15. Veku. Čak je I Pikaso koristio u nekim svojim delima kombinaciju crteža sa dekubaž tehnikom. To je tehnika lepljenja specijalnog pirinčanog papira ili lepljenja salveta. Interesovanje za ovu tehniku je veliko I privlači pažnju.”-rekla je za Radio Lunu Stela Kljajić, autorka originalnih predmeta u ovoj tehnici na kojima preovladjuju retro motivi.

Radio Luna: Gde pronalazite inspiraciju?

Stela Kljajić: Inspiriše me prošlo vreme. Sve što je izloženo radjeno je na prirodnim materijalima, na drvetu. Volim retro.”-kaže Stela Kljajić.

Mila Dimitrijević izložila je unikatni nakit koji u njenoj porodici porodična tradicija.  Zajedno sa majkom ona izradjuje mindjuše, ogrlice, šalove, torbice od konca I vune, neobične flaše.

“Cenim ručni rad. U doba kada ima puno plagijata I kiča, ovo je prilika da ljudi pokažu svoje znanje I umeće I podele gas a drugima”-kaže Mila Dimitrijević.

Iako je interesovanje za ručne rukotvorine veliko, većina izlagača kaže da od toga ne može da se živi. Za sada je to samo kreativan hobi mada pojedini umetnici planiraju da registruju radionice I pokušaju da unovče svoj dar.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage