Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

10. 02. 2013.

Izvor: cajetina.org.rs

Nastavak istraživanja vodnih potencijala

Veliko istraživanje geotermalnih i lekovitih voda na Zlatiboru počelo je 2009. godine. Rezultat prvih istraživanja bila je Studija vodnih resursa. Ovaj dokument pokazao je na naučnoj osnovi zasnovane rezultate da postoje znatne količine termalnih, ali i lekovitih voda na nekoliko različitih lokacija na teritoriji opštine Čajetina.

Tokom prethodne godine izvršeno je bušenje nekoliko manjih eksploatacionih bunara u cilju razvijanja mogućnosti korišćenja voda. U nekim slučajevima u pitanju je lekovita, ali i termalna voda koja će se koristiti za potrebe lečenja i šire upotrebe. Takve lokacije biće uređene za turističku posetu tokom 2013.godine, ali i uz prateće pisane sadržaje o vrsti i uticaju te vode, na primer u Rožanstvu, Gostilju, Ribnici i drugim lokacijama.

Probna bušenja u neposrednoj blizini Kraljevog trga, izvršena su u julu 2011.godine, kada je otkriveno izvorište na 15 metara dubine.  Ovo nalazište geotermalne vode, za sada se koristi za grejanje Kraljevog trga, a budući da  temperatura otkrivene vode na ovom izvorištu iznosi od 9 do 11 stepeni, bila je neophodna ugradnja toplotnih pumpi koje dogrevaju vodu. Bušotinom na dubini od 100 metara,u naselju Čolovića brdo, otkrivena je voda temperature 10 stepeni.

Koristi se za zagrevanje dela krivine u pomenutom naselju, kako ne bi došlo do zamrzavanja tla, potom leda i mogućih nezgoda za pešake i vozače. Ovakve aktivnosti biće nastavljene i na saobraćajnicama u užem centru turističkog naselja.

Kada su u pitanju turistički objekti, hotel “Olimp” na Zlatiboru ove zime počeo je sa eksploataciom geotermalne vode iz bušotine koja se nalazi u blizini hotela, čime je već  ostvarena primetna usteda.

Za početak bi trebalo da se nastave istraživanja na Zlatiboru na raskrsnici Svetogorske i Kiridžijske ulice kod Osnovne škole “Dimitrije Tucović”. U dvorištu vrtića “Narcis” na Zlatiboru su već obavljena preliminarna istraživanja geotermalnih voda.

Tokom ove godine  planirane su četiri nove bušotine, od kojih bi tri trebale da idu do dubine od 1000 m. Pripremljen je Idejni projekat za izradu duboke geotermalne bušotine na tri lokalcije. U toku je sastavljanje tenderske dokumentacije za pronalaženje firme koja će izvršiti bušenje, kako bi  artikulisali sve naučne pretpostavke o postojanju jezera geotermalnih voda pod planinskim masivom Zlatibora.

Nakon bušenja do 1000 metara i, nadamo se, eksploatacije ove geotermalne vode, njena primena može biti višestruka. Pre svega je najznačajnije pomenuti korišćenje u povećanju energetske efikasnosti i uspostavljanja sistema grejanja objekata, uz najmanje korišćenje struje ili drugih energenata, ali i maksimalnu zaštitu životne sredine, korišćenjem ,,zelene'' energije iz vode. Primena će biti moguća kroz izgradnju spa i velens kapaciteta širom Zlatibora koji će privući veliki broj turista radi rekreacije, zabave, ali i unapređenja zdravlja organizma. Sistem prenosa tople vode uz neznatne gubitke na velikoj udaljenosti usavršen je u zemljama u okruženju, pa očekujemo primenu primera dobre prakse.

Sve prethodno navedene aktivnosti realizovali smo u saradnji sa Rudarsko-geoliškim fakultetom, kao državnom instutucijom koja je neprikosnovena u datoj oblasti. Opština je za centralni deo naseljenog mesta Zlatibor dobila pravo na istraživanja i eksploataciju, a u postupku je izdavanje dozvole za još nekoliko lokacija. Cilj je, upravo da se spreči stihijsko bušenje koje može dovsti do zagađenja postojećih podzemnih voda.

Očekujemo da će sve institucije, koje imaju mogućnosti koristsiti energiju geotermalnih voda za zagrevanje, pa i objekat crkve na Zlatiboru.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage