Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj sfsštampaj
 

Pošalji prijatelju

Užički kraj

21. 12. 2012. Užice

Autor: Svetomir Milutinović Izvor: Radio Luna

Budžet za 2013-tu restirktivan i realan

Budžet grada Užica, sledeće godine biće oko 2, 5 milijarde dinara. O tome će na sednici Skupštine grada u ponedeljak raspravljati odbornici, a danas je budžet bio pred građanima na javnoj raspravi.

Gradsko veće Užica utvrdilo je na poslednjoj sednici predlog budžeta za grada za sledeću godinu. On će iznositi oko 2,5 milijarde, koliko je približno nakon rebalansa, iznosio i ovogodišnji. Zoran Adžić, član Gradskog veća za budžet i finansije, kaže da će budžet za 2013. godinu biti restriktivan.

Sigurno će biti kvalifikacija da je on restriktivan, da nije razvojni, da nema ambicija i aspiracija i svih epiteta, kojih će biti, a o kojima ne želimo da polemišemo. Budite sigurni da je on naša realnost. Ono su naše preuzete obaveze i ono što je započeto, što možemo da završimo, moramo da uradimo i  nadam se da tu možemo da postignemo punu saglasnost, rekao je Adžić.

Gradsko rukovodstvo ističe da će svi započeti projekti biti završeni. Kako kažu, kroz budžet za sledeću godinu biće pokriveni i nasleđeni  dugovi, od skoro 400 miliona dinara. Za oblast socijalne politike u budžetu je planirano 69 miliona dinara. Grad će i u narednom periodu finansirati svih osam mera socijalne politike, koje su uspostavljene ranijih godina. Branko Gavrilović, član Gradskog veća, kaže da će biti i novih usluga, među kojima je briga o porodicu, za koju je planirano oko 5 miliona dinara.

Po prvi put ćemo organizovati letovanje na moru, za najsiromašniju decu. Učestvovaćemo u subvencionisanju programa veštačke oplodnje. Planiramo da pratimo konkurse koje je ministarstvo raspisalo. Uzeli smo bruto vrednost prema cenovnicima klinika, od oko 3000 evra, i u zavisnosti od toga ćemo videti koliko će procentualno iznositi ta subvencija, kaže Gavrilović.

Grad će i dalje pokrivati materijalne troškove svih osnovnih i srednjih škola i predškolskih ustanova. Za te namene opredeljeno je oko 220 miliona.

U investicije i opremu za škole biće uloženo 30 miliona dinara. Za vrtić je u budžetu opredeljeno oko 180 miliona dinara, 5 miliona za nastavak projekta Integrisanog univeriziteta, a za stipendije za najbolje srednjoškolce i studente opredeljeno je 16 miliona dinara, kaže Radovan Ristović, član Gradskog veća zadužen za obrazovanje, kulturu i sport.

Značajna sredstva i sledeće godine biće izdvojena i za sport. Ustanova Veliki park postaće javno preduzeće, pa će grad sa 60 miliona dinara subvencionisati to preduzeće. Za ustanove kulture u budžetu za 2013. godinu opredeljeno je 180 miliona dinara.

Oko 17 miliona su investicije, prevashodno za nastavak radova na Gradskom kulturnom centru, za početak radova na fasadi na pozorištu, a i još neke od ustanova iz kulture imaće neke investcije. Za programe u kulturi opredeljeno je 16 miliona dinara, i još 5 miliona dinara za pozorišni festival, Bijenale suve igle i Koloniju umetničke keramike u Zlakusi, kao i 5 miliona za Leto na trgu, Novu godinu i Dan grada, kaže Ristović.

Planirano je 50 miliona dinara za nastavak započetih radova na hali u Krčagovu, vrtića na Pori kao i za adaptaciju otkupljenog prostora za vrtić na Beloj Zemlji.

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage